23 Αυγ 2017

Κ. Γαβρόγλου: Αύριο θα ανακοινωθούν οι βάσεις

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για τα σχέδια αλλαγών σε Β’ και Γ’ Λυκείου αλλά και στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που – όπως διευκρίνισε – θα έχει ορίζοντα τριετίας. Μιλώντας στον ...
105.5 Στο Κόκκινο και στις Τζούλυ Τσίγκα και Χρύσα Βαϊνανίδη, ο κ. Γαβρόγλου επιβεβαίωσε ότι οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 24 Αυγούστου.
«Οι αλλαγές θα αφορούν τους μαθητές που φέτος θα πάνε στην Α’ Λυκείου, αν και στη συγκεκριμένη τάξη δε θα υπάρξει τροποποίηση προγραμμάτων» είπε ο υπουργός Παιδείας. Διευκρίνισε ότι οι αλλαγές αφορούν κυρίως τα προγράμματα σπουδών στην Β’ και Γ’ Λυκείου από το σχολικό έτος 2018-2019 με κεντρικό άξονα την αποσύνδεση των δύο πρώτων τάξεων από τη διαδικασία των πανελλαδικών και την δραστική μείωση μαθημάτων και ύλης.
 
«Η πρότασή μας κρίνει ότι δεν είναι παράλογο να ολοκληρώνονται οι εγκύκλιες σπουδές στην Β’ Λυκείου» εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου, προσθέτοντας ότι στην τελευταία τάξη του Λυκείου «μπορούμε να πάμε σε 6-7 μαθήματα». 
Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια συνισταμένη τριών σημαντικών παραγόντων: 1. Ο βαθμός εισαγωγής να υπολογίζεται ενδοσχολικά σε ένα ποσοστό μαθημάτων, 2 Να διατηρηθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων και 3. Να μη χαθεί ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της Γ’ Λυκείου. 
 
«Πρέπει να θέσουμε ένα σημαντικό ερώτημα στην ελληνική κοινωνία. Είναι ευχαριστημένη με το Λύκειο σήμερα; Τι ρόλο παίζουν οι εγκύκλιες σπουδές και τι ρόλο τα μαθήματα για το Πανεπιστήμιο; Ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Αυτό πάμε να λύσουμε». 
 
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι γονείς θα πρέπει να ωθούν τα παιδιά τους να χαίρονται τις πρώτες δύο τάξεις του Λυκείου. Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές σπουδές, διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο θα διατηρηθούν αλλά και θα ενισχυθούν. 
 
Όλα έτοιμα για το 1ο κουδούνι - Ολοήμερο σχολείο και στα μονοθέσια
 
Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι από το πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου όλα θα είναι έτοιμα για τη σχολική χρονιά, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και τα βιβλία. Όπως είπε, περίπου 20.000 αναπληρωτές θα τοποθετηθούν στα σχολεία, αν και επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές πρέπει να δοθεί μάχη για την δυνατότητα μόνιμων διορισμών και να δημιουργηθεί ένα δίκαιο – μικτό σύστημα διορισμών. 
 
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο θεσμός του ολοήμερου θα επεκταθεί και σε μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. 
 
Κάλεσε, μάλιστα τους γονείς να συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς, χωρίς να παρεμβαίνουν στον ρόλο τους, επισημαίνοντας ότι χάρη στους εκπαιδευτικούς διασώθηκε το δημόσιο σχολείο σε καιρούς πολύ δύσκολους. 
 
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις τόσο στις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στις δρομολογούμενες αλλαγές στην β’βάθμια, ο Κώστας Γαβρόγλου, τόνισε ότι και η αντιπολίτευση αλλά και ορισμένα ΜΜΕ δεν θέλουν καμία αλλαγή και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. «Η απορρύθμιση βολεύει πολλούς γιατί δημιουργεί πελατειακές σχέσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας και κατέληξε «Πρέπει να εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι ακαδημαϊκοί κανόνες».
Πηγή: https://left.gr