23 Αυγ 2017

ΟΑΣΘ: Διαγράφονται και τα πρόστιμα που είχαν βεβαιωθεί στην εφορία σε βάρος ανέργων

Στη διαγραφή των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία σε βάρος ανέργων από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ θα προχωρήσει ο Οργανισμός όπως ανέφερε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Στέλιος Παππάς κατά τη διάρκεια συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ...
με μέλη του Δικτύου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Θεσσαλονίκης.
«Η πρόθεση μας είναι καταγεγραμμένη. Αν υπάρχουν οποιαδήποτε γραφειοκρατικού τύπου ζητήματα εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τα επιλύσουμε ακριβώς για να διευκολύνεται ο πολίτης. Θέλω να επισημάνω ότι και για τα παλιότερα πρόστιμα που είχαν βεβαιωθεί ισχύει η ίδια διαδικασία. Θα μας φέρει ο πολίτης  τη βεβαίωση ότι όταν του καταλογίστηκε το πρόστιμο ήταν άνεργος μαζί με την ταυτότητα του και φυσικά εμείς θα προχωρήσουμε στη διαγραφή του προστίμου και της προσαύξησης που έχει υποστεί από την εφορία» ανάφερε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Παππάς μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του Δικτύου.
Οπως είπε ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού τα μέλη του Δικτύου κατέθεσαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα των συγκοινωνιών τονίζοντας ότι «αυτός είναι ένας κοινός τόπος για όλους μας».
Επίσης ο κ.Παππάς ανέφερε ότι ο ρόλος της νέας διοίκησης είναι διττός καθώς ανέφερε ότι εκτός από τη διαδικασίας της εκκαθάρισης στόχος είναι και η αναβάθμιση του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου και η προετοιμασία του νέου δημόσιου φορέα και την ανασυγκρότησης των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ανέφερε ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης συνεχίζεται κανονικά καθώς τόνισε ότι «ο βασικός πυρήνας του νόμου έχει γίνει αποδεκτός από το ΣτΕ».
«Έσβηναν» περίπου 80 πρόστιμα το μήνα
Τα μέλη του Δικτύου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Θεσσαλονίκης από το 2015 πραγματοποιούσαν μία φορά το μήνα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ διεκδικώντας τη διαγραφή προστίμων που επιβάλλονταν σε βάρος ανέργων. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι τον τελευταίο χρόνο με τις κινητοποιήσεις τους, κάθε μήνα κατάφερναν τη διαγραφή περίπου 80 προστίμων ενώ διεκδικούσαν και τη διαγραφή των προστίμων που είχαν βεβαιωθεί από την εφορία. «Xρειάζονται διευκρινίσεις για τα έγγραφα που χρειάζονται ώστε να γίνει ατομική οριστική διαγραφή παλαιότερων προστίμων. Θεωρούμε ότι εάν δεν είχαν γίνει οι κινητοποιήσεις που κάνουμε εδώ και πέντε χρόνια, δεν θα είχε γίνει κανένα βήμα προς τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων» ανέφερε το μέλος του Δικτύου Βασίλης Κάσσανδρος.
Το «κόλπο» της προηγούμενης διοίκησης
Οπως έχει δηλώσει ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Στέλιος Παππάς «μέσω της επιβολής προστίμων σε ανέργους, ο ΟΑΣΘ αντί να παίρνει 1 ευρώ επιδότηση για τη μετακίνηση ενός ανέργου επέβαλε πρόστιμο 60 ευρώ που ζητούσε στη συνέχεια από το κράτος».
Αναφερόμενος στην υπόθεση της δωρεάν μεταφοράς ανέργων με τα λεωφορεία, που δεν εφαρμόστηκε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παππάς περιέγραψε έναν χαρακτηριστικό διάλογο:
«Έρχεται κάποια στιγμή στο κοινό γραφείο που έχουμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο ένας πάκος με χαρτιά -τα πρόστιμα σε ανέργους των 60 ευρώ», όπως είπε. Σε ερώτηση για το πώς θα πληρώσει ένας άνεργος το πρόστιμο, του απάντησαν ευθέως: «Δεν θα το πληρώσει ο ίδιος, θα το πληρώσει το κράτος!» …δηλαδή εκεί που το κράτος θα έδινε ένα ευρώ για να χρηματοδοτήσει την μετακίνηση του ανέργου, τώρα πρέπει να δώσει 60 ευρώ επειδή του έβαλε πρόστιμο ο ΟΑΣΘ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: https://left.gr