9 Αυγ 2022

Τα ΕΛΤΑ σε χειρότερη κατάσταση απ΄ ότι βρισκόταν πριν από τρία χρόνια

Συναδέλφισσες-οι,

Την Παρασκευή 05/07/2022 όποιος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την αποδελτίωση, θα καταλάβαινε αμέσως ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Ως δια μαγείας, το σύνολο του τύπου ασχολήθηκε με τα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού μας, αναδεικνύοντας το...

«survivor story» που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση και η διοίκηση για να διασωθούν, το οποίο όμως δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Επιδόθηκαν σε επικοινωνιακή φιέστα, στην προσπάθεια να καλύψουν την ανεπάρκεια της διοίκησης και τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την διαχείριση των 280 εκατομμυρίων, χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, τα οποία όχι μόνο δεν έπιασαν τόπο, αλλά οδήγησαν τον οργανισμό για το 2021 στις οικονομικές του καταστάσεις να κλίσει με αρνητικά ιδία κεφάλαια. Αυτό το γεγονός, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία, προβλέπει τα εξής: «Σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό (1/2) του κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη λήξη της χρήσης, με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου».

Προφανώς οι επιλεκτικές αναφορές που γίνονται στις οικονομικές καταστάσεις από τα sites, τα οποία ξεχνούν να κάνουν αναφορές στα εκατομμύρια που συνεχίζει να χρωστά ο οργανισμός και είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2019, θέλουν μόνο να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να αποκρύψουν τις ευθύνες που υπάρχουν. Όμως, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα ως προς την διαχείριση των 280 εκατομμυρίων, που έγινε από πλευράς της διοίκησης αλλά και από πλευράς του μετόχου και του εποπτεύοντος υπουργείου, που λειτουργούσαν ως εποπτικοί μηχανισμοί. Ερωτήματα που δεν πήραν ποτέ απαντήσεις, ακόμα και όταν τα έθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. του οργανισμού και είχε ως συνέπεια την καταψήφιση των οικονομικών αποτελεσμάτων από την πλευρά τους, καθότι δεν συμφωνούσαν με τα «μαγικά νούμερα» και ο νοών νοείτο.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν και στις οικονομικές καταστάσεις των ΕΛΤΑ την τελευταία δεκαετία, θα διαπιστώσουμε ότι και τότε έκλειναν με κέρδη, έχοντας και ιδία αρνητικά κεφάλαια, γεγονός που δεν το πανηγύριζε κανείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία διοίκηση τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είχε λάβει αντίστοιχη χρηματοδότηση με αυτή του 2021 και πάραυτα κατόρθωναν να κλείνουν με λειτουργικά κέρδη. Υποτίθεται ότι αυτό ήρθε να αλλάξει, με τις αποφάσεις και τα χρήματα που έδωσε η τωρινή κυβέρνηση, υιοθετώντας  το περιβόητο σχέδιο μετασχηματισμού, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ. Σε αντίθεση των όσων λέει, έχει καταφέρει να οδηγήσει τα ΕΛΤΑ στη χειρότερη  κατάσταση που έχουν βρεθεί ποτέ στην μακρόχρονη πορεία τους και να διεκδικούν  παγκόσμιο βραβείο, καθώς μόλις έναν χρόνο μετά την απομείωση και ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις 31/12/2020 κατάφεραν να εξαφανιστούν αρκετά εκατομμύρια, και το Μετοχικό Κεφάλαιο να είναι πάλι στο μείον.

Αναλύοντας βήμα βήμα τα πεπραγμένα τους, θα δούμε ότι μέσα σε αυτή την τριετία καταστράφηκε ολοκληρωτικά το δίκτυο, υποβάθμισαν τις υπηρεσίες που προσφέρονταν, επέτρεψαν να μας χακάρουν και να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη εμπορική ζημιά στα ΕΛΤΑ και στο Brand name του, η οποία μέχρι στιγμής είναι ανυπολόγιστη και έπεται και συνέχεια. Απαξίωσαν το προϊόν της ενέργειας, επέφεραν συνεχή πτώση του κύκλου εργασιών μας και με την υιοθέτηση των νέων τιμολογίων τα οποία είναι τα ακριβότερα στην αγορά, πέτυχαν τον διωγμό μέρους των πελατών μας σε όλο τον Όμιλο. Όμως, επειδή δεν μπορούμε να ανοίξουμε όλα αυτά τα ζητήματα ταυτόχρονα, θα επανέλθουμε άμεσα για την αναλυτική ενημέρωσή σας και θα επικεντρωθούμε στον σχολιασμό μόνο των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Κύριοι της διοίκησης, επειδή η κοροϊδία έχει όρια και εσείς τα έχετε ξεπεράσει προ πολλού, με την ανοχή και κάλυψη των πολιτικών σας προϊσταμένων, το να παίζεται με τη βιωσιμότητα του οργανισμού, το οποίο συνεπάγεται και τον βιοπορισμό 4.500 χιλιάδων οικογενειών, να γνωρίζετε ότι αυτό δε θα γίνει αποδεκτό. Μπορεί να παρουσιάζετε μια εικονική πραγματικότητα προς τα έξω, με drones που θα πάνε τα γράμματα, με ρομποτάκια τεχνητής νοημοσύνης κλπ., αλλά στο εσωτερικό περιβάλλον των ΕΛΤΑ όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί. Είναι προφανές και κανένας δεν μπορεί να πιστέψει, ότι τα αποτελέσματα των οικονομικών καταστάσεων που συνιστούν ξεκάθαρα αποτυχία, οφείλονται κυρίως στην εθελουσία όπως θέλετε να παρουσιάσετε. Δυστυχώς για εσάς, μεγαλώσαμε πια και δεν πιστεύουμε στα παραμύθια.

 Η αποτυχία σας σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, είναι έκδηλη και το άγχος να την κρύψετε πλέον σας διακατέχει και δε σας αφήνει να ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα του οργανισμού. Είναι θέμα χρόνου οι πολιτικοί σας προϊστάμενοι να κληθούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να σας στηρίζουν ή αν θα διασωθούν οι ίδιοι για να μην τους πάρετε μαζί σας.

Τέλος, όσα «survivors story» και να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε, όσους εφιάλτες και να προσεγγίζετε για να λάβετε χείρα βοηθείας, είναι θέμα χρόνου να βγει στην επιφάνεια η οικονομική κατάσταση των ΕΛΤΑ, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα που έχετε δημιουργήσει και τότε θα αποδειχθεί ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα. Εκεί, θα θέλαμε να δούμε αυτούς που τώρα παριστάνουν τους αυλικούς, πώς θα δηλώνουν εξαπατημένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν, για να μπορέσουν να διασωθούν. Όμως, για να είμαστε ξεκάθαροι, μην τολμήσουν να πουν ότι δεν γνώριζαν, γιατί και γνώριζαν και έχουν επιλέξει πλευρά στην ιστορία, η οποία είναι αυτή της διοίκησης-κυβέρνησης και όχι η πλευρά των εργαζομένων.