16 Μαρ 2015

Πώς το success story του Σαμαρά βούλιαξε σε «μαύρη τρύπα»

Νάρκη εθνικής εξαπάτησης, έτοιμη να σκάσει στα χέρια της νέας κυβέρνησης, γίνεται το success story του Αντώνη Σαμαρά - ένα success story που βούλιαξε στη «μαύρη τρύπα» των 2,15 δισ ευρώ που αποκάλυψαν...
οι πρώτοι έλεγχοι των τεχνικών κλιμακίων.Οι εν λόγω έλεγχοι δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, πάνω στο οποίο είχε οικοδομηθεί και όλη η ρητορική Σαμαρά περί «επιστροφής στην ανάπτυξη», είναι στην ουσία άνθρακες: Το πρωτογενές πλεόνασμα της περσινής χρονιάς δεν είναι τελικά ούτε 2% του ΑΕΠ όπως διακήρυσσε η προηγούμενη κυβέρνηση το φθινόπωρο, ούτε καν 1,5% όπως υποστήριζε ο Γκίκας Χαρδούβελης πριν από τις εκλογές. Mετά βίας φαίνεται να φθάνει στο 0,5% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειστές βάζουν ήδη στο τραπέζι απαίτηση για νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Γιάνης Βαρουφάκης και Νέα Δημοκρατία ανταλλάσσουν πυρά για το πώς και πότε προέκυψε η μεγάλη καθίζηση, οι ίδιοι οι αριθμοί όμως είναι αποκαλυπτικοί από μόνοι τους. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν υστέρηση στα φορολογικά έσοδα που αγγίζει τα 3 δισ ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη βουτιά φαίνεται να ήρθε από τη μη πληρωμή φόρων εισοδήματος (υστέρηση περί το 1 δισ ευρώ) αλλά και από την απροθυμία ή αδυναμία των πολιτών να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης καταγράφηκε στο τελευταίο, προεκλογικό, δίμηνο του 2014 καθώς και στους πρώτους δύο μήνες του 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την πλευρά του αντιτείνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά γνώριζε πως το πλεόνασμα θα ήταν πενιχρό από τα μέσα κιόλας του 2014.
«Παραλάβαμε ταμεία άδεια, ο πρωταθλητισμός των πλεονασμάτων δεν υπήρξε ποτέ, η πιστωτική κάρτα του κράτους ήταν στο κόκκινο», είπε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και πρόσθεσε:
«Στο τελευταίο μισό του 2014, το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνησης ήταν κάτω από  αυτό που ήταν.  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονταν κατά 1,1 δις το μήνα όλο το 2014. Η υποτιθέμενη ανάκαμψη του 2014 ήταν στάχτες».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές - επιβεβαιώνει ωστόσο με στοιχεία που δίνει την μεγάλη υστέρηση στα έσοδα, επικαλούμενος και εκείνος κυρίως την προεκλογική χαλάρωση.
«Προφανώς, ο κ. Βαρουφάκης», τονίζει, «είναι αναγκασμένος να περάσει από τη «δημιουργική ασάφεια» στη σαφήνεια της πραγματικότητας, χωρίς «φύλλα συκής», καταφεύγει σε στρεβλώσεις της πραγματικότητας. Η παραβίαση της αλήθειας και η μετακύλιση ευθυνών δεν λύνει το πρόβλημα. Και άλλοι που κατά το πρόσφατο παρελθόν ακολούθησαν αυτή την τακτική σύντομα απέτυχαν. Η χώρα για να ξεπεράσει τα προβλήματα έχει ανάγκη από αλήθεια, που αποτελεί προϋπόθεση για την αναγκαία εθνική συνεννόηση».
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα διαμορφώνει εκρηκτική κατάσταση και φέρνει την κυβέρνηση ενώπιον αδιεξόδου. Τα δημοσιονομικά περιθώρια για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα, ενώ οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι αξίωση για νέα μόνιμα μέτρα λιτότητας - είτε αυξήσεις φόρων, είτε περικοπές δαπανών - για να καλυφθεί τόσο το περσινό κενό όσο και ο, θεωρητικός έστω, στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,5 το 2015.
Πηγή:http://tvxs.gr