19 Φεβ 2015

Στα χέρια των δανειστών το ελληνικό αίτημα, αύριο συνεδριάζει το Eurogroup

REUTERS / Francois Lenoir
Με δεδομένο ότι η ελληνική πρόταση «πατάει» στο σχέδιο Μοσκοβισί (αριστερά), επικρατεί αισιοδοξία ότι διαμορφώνεται ένα μέτωπο 4 χωρών που με τη διαμεσολάβηση του Ζ.-Κλ. Γιούνκερ μπορεί να «κάμψει» την αδιαλλαξία του Γ. Ντάισελμπλουμ (δεξιά) και της γερμαν
Εστάλη στους θεσμικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση δανειακής σύμβασης, για την οποία χρησιμοποιείται το επίσημο όνομά της: «Master Financial Assistance Facility of Greece» (Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης).
Με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης:
Η πρόταση της Αθήνας θα εξεταστεί στο Euroworking Group που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και θα είναι το κύριο αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup αύριο (4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.
Από τη διατύπωση ωστόσο της πρότασης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το... μέλλον της, με την ελληνική πλευρά να επικεντρώνεται στην προσεκτική επιλογή των τεχνικών όρων, προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών των πολιτικών όρων που θα περιλαμβάνει, τόσο από το... εσωτερικό, όσο και από τους Ευρωπαίους. 
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν το σχέδιο της Ελλάδας να βρίσκεται μεταξύ του κειμένου Μοσκοβισί και του προσχεδίου Ντάισελμπλουμ που παρουσιάστηκε στο τελευταίο Eurogroup, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή, προκειμένου να καμφθεί η αδιαλλαξία των Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης συνιστά να υπάρξει νηφαλιότητα και να αποφευχθούν οι πανηγυρισμοί καθώς η σύγκληση του Eurogroup με φυσική παρουσία των υπουργών υποδηλώνει ότι θα υπάρξουν και άλλες διαπραγματεύσεις μέχρι και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Βαρουφάκης: «Όλες οι ενδείξεις είναι καλές»
Εξερχόμενος χθες της Βουλής, όπου έγινε η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.
«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σακελλαρίδης: «Σκληρή διαπραγμάτευση με άνισους όρους»
«Προσπαθούμε με διάλογο να βρεθούν τα κοινά σημεία, ώστε κανείς να μην μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε εμμονικοί, στόχος μας είναι να κλείσει σύντομα η συμφωνία» δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τονίζοντας ότι γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση με άνισους όρους, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με μέτρα που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα.

Πηγή: efsyn.gr