16 Φεβ 2015

«Δύσκολο» Eurogroup επιβεβαίωσε το τηλεφώνημα Γιούνκερ – Που «κόλλησε» η ανακοίνωση για ΠτΔ

Μαρία Μητσοπούλου
Για την Τρίτη μετατίθεται το θέμα της ανακοίνωσης του υποψηφίου ΠτΔ, αφού προηγουμένως συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ έξω από το Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης: ....

«Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι να ανακοινώσει την πρότασή του για τον υποψήφιο αμέσως μετά την έκβαση του κρίσιμου Eurogroup που διεξάγεται αύριο βράδυ στις Βρυξέλλες. Την απόφασή του θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Τρίτη. Η ψηφοφορία στη Βουλή θα διεξαχθεί την Τετάρτη 18/2».
 
Έλλειψη σαφούς σχεδιασμού για ΠτΔ

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ανακοινώσεις θα υπάρξουν «μάλλον σήμερα [σ.σ.χθες] αργά», έδιναν «σήμα» ισχυρής πιθανότητας ανακοινώσεων το βράδυ κι από την άλλη  δεν υπήρχε καμία πληροφορία για τον τρόπο της ανακοίνωσης. Τα στοιχεία αυτά έκαναν πολλούς να υποθέσουν ότι θα υπάρξει σχετικό διάγγελμα του πρωθυπουργού και στη συνέχεια, όταν αυτό δεν υπήρξε, να κάνουν λόγο για «βέτο Λαφαζάνη» και για αντιδράσεις στην Πολιτική Γραμματεία, που οδήγησαν σε ναυάγιο της αναγγελίας του υποψηφίου ΠτΔ, με επικρατέστερο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» δεν επιβεβαιώνεται η εικόνα πως υπήρξε «εμπλοκή» στις ανακοινώσεις λόγω διαφωνιών (παρόλο που μέχρι τελευταίας στιγμής εξακολουθούσαν να πέφτουν ονόματα στο τραπέζι από διάφορες πλευρές, με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο να προτείνει την Ντόρα Μπακογιάννη).

Ειδικά όσον αφορά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κομματικές αλλά και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του ΠτΔ αλλά έγινε ενημέρωση – τη απουσία Τσίπρα – σχετικά με τις εξελίξεις προ του επικείμενου Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου και το διαφαινόμενο κλίμα απασχόλησε κατά κύριο λόγο χθες το Μαξίμου. Όσον αφορά το θέμα του ΠτΔ εκτιμήθηκε- με καθυστέρηση- ότι οι ανακοινώσεις θα έπρεπε να γίνουν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κάτι για το οποίο χθες δεν υπήρχε χρόνος. Παράλληλα, ανέκυψαν λεπτομέρειες που δεν είχαν συζητηθεί.
 
«Δύσκολη διαπραγμάτευση» - Το τηλεφώνημα με Γιούνκερ

Σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα Τσίπρα – Γιούνκερ, υπήρξε «γκρίνια» από πλευράς Προέδρου της Κομισιόν για το θέμα του Επιτρόπου, κάτι που όμως δε σχετίζεται με την αναβολή των ανακοινώσεων για τον Πρόεδρο.
Στη συνομιλία των δύο ανδρών κυριάρχησε το θέμα του Eurogroup- σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται».

O Zαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος  δήλωσε χθες στο γαλλικό κανάλι France24 «απέχουμε πολύ από συμφωνία»,  μετέφερε στον πρωθυπουργό την απαισιοδοξία του με βάση το κλίμα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Tο Μαξίμου στη συνέχεια επιχείρησε το χαμήλωμα των προσδοκιών μέσα από αναφορές ότι «η διαπραγμάτευση στο αυριανό Eurogroup θα είναι δύσκολη», ότι «δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση» και πως «πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία». Στο πλαίσιο αυτό τονιζόταν ότι «δύναμη της κυβέρνησης είναι η στήριξη του λαού».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διέψευδε διαρροές περί συζητήσεων για ισοδύναμα μέτρα ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων ήταν η καταγραφή των θέσεων και των συγκλίσεων/αποκλίσεων των δύο πλευρών και όχι η διαπραγμάτευση για ισοδύναμα μέτρα στο υπάρχον πρόγραμμα.

Σημειώνεται επίσης ότι κυβερνητικές πηγές χθες προέβαλλαν τη σημασία των μέτρων σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποτελούν σημείο σύγκλισης με τους εταίρους, ωστόσο φαίνεται πως η άλλη πλευρά θεωρεί πως δεν επαρκούν για την κάλυψη των κενών στα έσοδα. Απέναντι στη σχετική δυσπιστία που φαίνεται να υπάρχει, κύκλοι της κυβέρνησης τόνιζαν χθες ότι ο σκεπτικισμός οφείλεται στη «μη απόδοση» της προηγούμενης κυβέρνησης, ωστόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει πολιτική βούληση και έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. 


Πηγή: topontiki.gr