10 Φεβ 2015

Σταθάκης: Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες

Την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, βάζοντας έτσι τέλος στην «ασυλία» των μεγαλοκαναλαρχών, που εδώ και χρόνια θησαυρίζουν εις βάρος του...
ελληνικού λαού, πληρώνοντας... ψίχουλα στο ελληνικό Δημόσιο, μέσω της «προσωρινής» αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.
Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε την αποτυχία του αναπτυξιακού μοντέλου με βάση τις ιδιωτικοποιήσεις, τις κοινωνικές ανισότητες, της μείωσης του κράτους και της φορολογίας.
Ανέφερε την απουσία κτηματολογίου, που έχει επισημάνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, και σχολίασε δεικτικά: «Δεν θυμάμαι ούτε μία δόση του μνημονίου που να κινδύνευσε να μην δοθεί επειδή δεν υπάρχει κτηματολόγιο».
Οι αρχές του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η προστασία του περιβάλλοντος όπως των αρχαιολογικών χώρων, τα αδιαπραγμάτευτα δημόσια αγαθά, η νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες και η απάλυνση, όπως είπε, της τεράστιας «γκρίζας ζώνης» που καταλαμβάνει το χώρο ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες της γεωργίας και της μεταποιητικής οικονομίας», είπε ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στον πρώτο άξονα ανάπτυξης και συνέχισε ανακοινώνοντας τα εξής:
- προκήρυξη διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.
- διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων με πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, μεταφέροντας τα δάνεια σε δημόσιο φορέα διαχείρισης για τα φτωχά νοικοκυριά.
- διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.
- νέος αναπτυξιακός νόμος, με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια.
- μεταστροφή του θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
- ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.
- Κλειστά καταστήματα τις Κυριακές.
- αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των δημόσιων έργων και στροφή από τα μεγάλα στα μεσαία και μικρά έργα.