18 Φεβ 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Με 233 ψήφους, η Ολομέλεια της Βουλής εξέλεξε τον Προκόπη Παυλόπουλο έβδομο Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας. Τον κ. Παυλόπουλο - πρόταση του Αλέξη Τσίπρα - ψήφισαν με απουσίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ....
  Μόνο μία όμως δεν ήταν αναμενόμενη. Αυτή της βουλετή του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννας Γαϊτάνη. "Αδυνατούσα να υποστηρίξω" Παυλόπουλο, είπε. Παρών ψήφισαν οι 32 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Ο έτερος υποψήφιος  Νίκος Αλιβιζάτος έλαβε 30 ψήφους από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
3. Σε ανανέωση του αιτήματος των ελληνικών τραπεζών για την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση του ELA έως τις 4 Μαρτίου, προχώρησε η ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
4. Κούρεμα μέχρι 50% και του αρχικού χρέους – Ενεργοποιούνται οι 100 δόσεις. «Ψαλίδισμα» σε ποσοστό 50% σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, αλλά με προϋπόθεση αυτές να εξοφλούνται εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Για πρώτη φορά, το κούρεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα αφορά μόνον τις προσαυξήσεις αλλά και το αρχικό χρέος.
5. Τραγικό θάνατο βρήκε ένας άστεγος στην περιοχή του Γηροκομείου, ο οποίος στην προσπάθεια του να ζεσταθεί, κάηκε ζωντανός.
6. Ο Ερβέ Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC, που αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ, εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως στην περίπτωση της Ελλάδας «έχει έρθει στο φως μόνο το 1% του φαινομένου» σχετικά με τις καταθέσεις στο εξωτερικό.
7. Το... «στυλ Παυλόπουλου» ταράζει τη ΝΔ. Μποφόρ, νέες αναταράξεις και απουσίες στα... μητρώα ενότητας της ΝΔ φέρνει η επιλογή Παυλόπουλου από τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
8. Συναντήσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επικεφαλής του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ για τις διαπραγματεύσεις. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως «είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, όπως υποστήριξε, που η κυβέρνηση «εγκατέλειψε τη θέση της για μονομερείς ενέργειες».
9. Πρόταση μομφής κατά κυβέρνησης Ολάντ για «νόμο Μακρόν». Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη γαλλική εθνοσυνέλευση, αφού η δεξιά αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και της κυβέρνησής του, επειδή επιχείρησε να περάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις αλλαγές στο Εργασιακό προκειμένου να αποφύγει τις αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος και το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο. Η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να συζητηθεί εντός του επόμενου εικοσιτετραώρου στη γαλλική Βουλή.
10. Τέλος διαβάστε το αφιέρωμα του Tvxs.gr στον Νίκο Καζαντζάκη με αφορμή την επέτειο γέννησής του. Νίκος Καζαντζάκης: Μια αστραπή η ζωή του... μα πρόλαβε
* Σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου

Πηγή:http://tvxs.gr