15 Οκτ 2013

Διευρύνεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Διεύρυνση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό για το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου δείχνουν τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά- τα οποία, σημειωτέον, διαφέρουν από τα αντίστοιχα που...
δημοσιοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών καθώς περιλαμβάνουν δαπάνες για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν περιλαμβάνουν έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος- το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 8,8 δισ. ευρώ έναντι 6,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα ταμειακά στοιχεία της ΤΕ καταγράφουν για το εννεάμηνο πρωτογενές έλλειμμα 3,3 διασπείρω, διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 543 εκατ. ευρώ.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων διευκρινίζεται ότι αν στα ταμειακά στοιχεία του προϋπολογισμού συμπεριληφθούν τα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Υποσυστήματος και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 4.820 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται σε πλεόνασμα ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Περίπου όσο έχει ανακοινώσει δηλαδή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σε ταμειακή βάση πάντως, τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν φέτος μείωση κατά περίπου 4% στα 32,7 δισ. ευρώ (από 34 δισ. ευρώ στο περυσινό εννεάμηνο), ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% στα 42,6 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του Κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 33,6% στα 8,7 δισ. ευρώ έναντι 6,6 δισ. ευρώ πέρυσι.
Μικρή μείωση κατέγραψε η δαπάνη για τόκους του Δημοσίου Χρέους η οποία διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ έναντι 5,9 δισ. ευρώ πέρυσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ