30 Οκτ 2013

22 βουλευτές τραβούν την κυβέρνηση από το μανίκι για να μην λάβει νέα μέτρα

Aπό το μανίκι για να μην λάβει νέα μέτρα τραβούν την κυβέρνηση 22 βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξέφρασαν τις ενστάσεις ....
τους για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και ιδιαίτερα τις διατάξεις εκείνες που αφορύν τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
Συγκεκριμένα οι 22 βουλευτές της ΝΔ κάνουν λόγο για υπερβολική φορολόγηση των αγροτών γεγονός που αφενός θα εμποδίσει την επενεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας και αφετέρου αμφισβητείται το κατά πόσο οι αγρότες θα καταφέρουν τελικά να ανταποκριθούν στους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν.
Στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ με πρωτοβουλία του Ιορδάνη Τζαμτζή αναφέρουν ότι στο τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο περιλαμβάνει και τους συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και κατοικίες, ορίζεται ως βασικός συντελεστής φορολόγησης για τα αγροτεμάχια ορίζεται το 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.«Ο φόρος προσαυξάνεται ανάλογα με τη θέση του αγροτεμαχίου, τη χρήση του, την απόσταση του από τη θάλασσα, αλλά και από τη θέση του σε σχέση με τις οδούς.Εάν υπάρχει κατοικία στο αγροτεμάχιο, ο βασικός συντελεστής πολλαπλασιάζεται με το 5. Ακόμη, ο συντελεστής μειώνεται σταδιακά για εκτάσεις από 130 στρέμματα και πάνω» συνεχίζουν οι βουλευτές και προσθέτουν: «Με δεδομένο ότι τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται, η επιβάρυνση τους από τους συντελεστές φορολόγησης είναι υπερβολική».
Στη συνέχεια οι βουλευτές της ΝΔ περιγράφουν αναλυτικά τις ενστάσεις τους για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και παράλληλα καταθέτουν και τις δικές τους προτάσεις. Kαταλήγοντας, ρωτούν τον Γιάννη Στουρνάρα τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες και ακόμη τι θα κάνει σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα στους κατόχους τους.
Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση των 22 βουλευτών της ΝΔ πατώντας ΕΔΩ.
Πρώτη υποχώρηση από το ΥΠΟΙΚ: Πήρε πίσω τη φορολόγηση σε θερμοκήπια, στάνες, αποθήκες αγροεμαχίων
Λίγη ώρα μετά την κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης το υπουργείο Οικονομικών έκανε την πρώτη του υποχώρηση όσον αφορά το Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αφού με ανακοίνωσή του  διευκρινίζει ότι στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα  οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί το αν η διάταξη αυτή θα αφορά μόνο τους κατ' επάγγελμα αγρότες ή όλους τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων ανεξάρτητα με το αν είναι επαγγελματίες αγρότες ή όχι.
Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από σύκσεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά τις αντιδράσεις που εξέφρασαν με την έρωτήσή τους οι 22 βουλευτές της ΝΔ. Πάντως, από το ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για αναδίπλωση αλλά για διευκρίνιση με δεδομένο ότι η επιβάρυνση που προέκυπτε από τη συγκέκριμένη διάταξη ήταν πολύ μικρή.
Θα διαμαρτυρηθούν και προφορικά την Τετάρτη στον Στουρνάρα
Αμέσως μετά την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Τζαμτζής τόνιζε ότι ομάδα των βουλευτών που υπέγραψε την ερώτηση θα πάει την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συναντήσει τον Γιάννη Στουρνάρα και να του εκφράσουν και προφορικά τις ενστάσεις τους για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ερωτώμενος ο κ. Τζαμτζής για το αν το ραντεβού είναι κανονισμένο απάντησε πως όχι γιατί οι βουλευτές δεν κλείνουν ραντεβού με τους υπουργούς, πηγαίνουν και τους βλέπουν.
Οι 22 βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν την ερώτηση-αντάρτικο
Την ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα υπογράφουν οι εξής βουλευτές της ΝΔ: Τζαμτζής Ιορδάνης, Βογιατζής Παύλος, Κυριαζίδης Δημήτριος, Αντωνίου Μαρία, Νταβλούρος Αθανάσιος, Κόλλιας Κωνσταντίνος, , Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Κωνσταντόπουλος Γιώργος, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Ταλιαδούρος Σπύρος, Ιωαννίδης Ιωάννης, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Βλαχογιάννης Ηλίας, Στύλιος Γιώργος, Μαρίνος Ανδρέας, Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος, Πασχαλίδης Γιάννης, Σκόνδρα Ασημίνα, Βλάχβεης Μενέλαος, Σαμπαζιώτης Δημήτριος και Κουτσούμπας Ανδρέας.
Φωτογραφία: Fosphotos

Πηγή: iefimerida.gr