30 Οκτ 2013

Ασφυξία: Αυξήθηκαν 1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Σεπτέμβριο

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα παλιά χρέη και αφήνουν απλήρωτους τους νέους φόρους

Του Κωστή Πλάντζου
Πανικός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο επειδή ο κόσμος πληρώνει μεν τα παλαιά χρέη του, που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα προ του Δεκεμβρίου του 2012, αλλά αφήνει απλήρωτα τα νέα χρέη που έπρεπε να πληρώσει μετά την 1.1.2013.
Η ομοβροντία εκκαθαριστικών για παλαιούς ....
και νέους φόρους προκαλεί «έμφραγμα» στις πληρωμές χρεών προς το δημόσιο καθώς τον Σεπτέμβριο «φράκαραν» οι πληρωμές εκκαθαριστικών ΦΑΠ και φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 1 δισ. σε ένα μήνα τα απλήρωτα νέα χρέη στο δημόσιο.
Ήδη στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2013 το δημόσιο εισέπραξε 1,150 δισ. για παλαιά χρέη (που είχαν «γεννηθεί» έως το 2012) αλλά μόλις 985 εκατομμύρια από τα νέα, που ήταν έμειναν απλήρωτα μέσα στο 2013.
Έτσι τα νέα χρέη του 2013 αυξήθηκαν στα 6,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 5,3 δισ.  ευρώ τον Αύγουστο, δηλαδή κατά σχεδόν 900 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Αντιθέτως τα ανείσπρακτα  «παλαιά» χρέη μειώθηκαν από 55,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 53,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σε 53,47 δισ. τον Σεπτέμβριο. Αθροιστικά δηλαδή, παλαιά και νέα χρέη  αυξήθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα, από 58,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σε 59,7 δισ. τον Σεπτέμβριο.
Η νέα γενιά ληξιπροθέσμων που δημιουργείται τρομάζει κυβέρνηση και Τρόικα, καθώς θεωρούν ότι μόνο όσο είναι «φρέσκα» μπορούν να εισπραχθούν, ενώ αν μαζευτούν πολλά δεν θα ξέρουν οι εφορίες από πού να αρχίσουν να ζητάνε λεφτά. Για το λόγο αυτό άλλωστε τραβήχτηκε η «διαχωριστική γραμμή» μεταξύ παλαιών και νέων χρεών, προ και μετά του 2013, ενώ ετοιμάζονται μέτρα όπως οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων.
Οι εντολές που έχουν τώρα οι εφορίες είναι να μην αφήνουν σε «χλωρό κλαρί» τους νέους οφειλέτες, με πιεστικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Ορισμένες δικαστικά τμήματα ΔΟΥ όμως, σε όλη τη χώρα,  δέχονται έτσι πλέον πιο πρόθυμα ακόμα και μικρές πληρωμές «έναντι» της οφειλής, για να εισπράξουν ό,τι μπορούν πριν προχωρήσουν σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα όπως κατασχέσεις κλπ.

Πηγή: newmoney.gr