5 Αυγ 2011

Οι αγορές πιέζουν, οι δείκτες στο «κόκκινο», η ηγεσία της Ευρώπης σε πανικό

  
Οι αγορές πιέζουν, οι δείκτες στο «κόκκινο», η ηγεσία της Ευρώπης σε πανικό Έντονα τις μέρες του 2008, έτος κατά το οποίο ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, θύμισε η χθεσινή μέρα, με τους... φόβους μετάδοσης της κρίσης χρέους να «βυθίζει» τις χρηματαγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και τις ηγεσίες της Ευρωπαικής Ένωσης και της ΕΚΤ να δείχνουν να βρίσκονται σε πανικό, χωρίς σαφές σχέδιο επίλυσης της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν τα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης προς τον τραπεζικό τομέα με τη διενέργεια τουλάχιστον μίας εξάμηνης δημοπρασίας για την παροχή ρευστότητας και επιπλέον θα διατηρηθούν τα αντίστοιχα τριμηνιαία για όσο διάστημα χρειαστεί και πάντως ως το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές.

Τον επαναπροσδιορισμό των κονδυλίων που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) προτείνει με επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθιστώντας σαφές ότι η κρίση κρατικού χρέους απειλεί τις πλέον ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης. Παρόμοιες πιέσεις φαίνεται πως ασκεί και η αμερικανική πλευρά. Η οικονομική κρίση έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια της ευρωζώνης και η απόφαση της 21ης Ιουλίου σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ώστε να καθησυχάσει τις αγορές, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι χώρες όλου του κόσμου πρέπει να προωθήσουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους κινδύνους από τα προβλήματα χρέους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Ζιετσί.

«Βουτιά» για τα χρηματιστήρια

Χθες, τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια κατέγραφαν μεγάλες απώλειες: η Ζυρίχη έχανε 3,2%, το Μιλάνο 3,17%, και το Λονδίνο 3,08% -πριν κλείσει με πτώση 3,43%. Στο Παρίσι οι απώλειες ξεπέρασαν το 2% αλλά οι συναλλαγές διακόπηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax έχανε 3,60%  πέφτοντας στις 6.401 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η συνεδρίαση ξεκίνησε με ισχυρή πτώση τόσο για το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones (-2,28%) όσο και για το δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (-2,89%). Πεντακόσιες δώδεκα μονάδες σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η ημερήσια απώλεια, μετά την ταραγμένη συνεδρίαση, για τον βιομηχανικό Ντάου Τζόουνς, που πλέον καθηλώθηκε στις 11.383 μονάδες (απώλεσε  το 4,31% της αξίας του). Για τον δείκτη μετοχών κυρίως προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq οι απώλειες είναι 136 μονάδες (απώλεσε 5,08% της αξίας του), και έφτασε στις  2.556 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's έχασε 60 μονάδες ή το 4,78% της αξίας του.

Σε πτωτική τροχιά για ένατη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αρχική ανοδική αντίδραση ήταν αδύναμη και βραχύβια, με αποτέλεσμα η αγορά να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά έτους, αλλά και νέα χαμηλά 15ετίας, κλείνοντας κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.100 μονάδων.    
Πηγή: http://www.newpost.gr/