5 Αυγ 2011

Ανακύκλωση 55.000 ανέργων

Πετρόπουλος Α.
Την ώρα που ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας παραδέχεται ουσιαστικά ότι η ανεργία, που ήδη καταρρίπτει κάθε...
ρεκόρ, θα εκτοξευτεί το επόμενο διάστημα, τα μέτρα και οι ανακοινώσεις μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής που συνεδρίασε χθές "για την ανάσχεση της ανεργίας" έχουν ως μόνο πρακτικό αποτελέσμα τη διεύρυνση της προσωρινής, υποαμειβόμενης απασχόλησης για 55.000 νέους ανέργους έως 30 χρόνων που θα απασχοληθούν κυρίως στους ΟΤΑ αντικαθιστώντας συμβασιούχους που απολύονται ή όσους περάσουν σε καθεστώς "εργασιακής εφεδρείας". 

H "κοινωφελής εργασία" αντικαθιστά τα stage


Η "κοινωφελής εργασία" αντικαθιστά ουσιαστικά τα stage, θα είναι πεντάμηνης διάρκειας, με μισθό στο 80% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή 625 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εικονική μείωση της ανεργίας στους νέους ανέργους έως 30 ετών, που υπολογίζονται σε 180.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, αλλά και η γενίκευση της υποαπασχόλησης (Τοπικά Σύμφωνα) και η κατάρτιση με τη συμμετοχή και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μέχρι τον επόμενο Αύγουστο θα διατεθούν από 2,7 έως 3,9 δισ. ευρώ στην περίπτωση που αναμορφωθούν όλα τα προγράμματα διατήρησης, επιδότησης και κατάρτισης που θα αφορούν αρχικά 600.000 και ίσως φθάσουν τους 900.000 ανέργους. Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων, ενώ οι πόροι θα προέλθουν κατά 55% από το ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.
* Οι ηλικιωμένοι άνεργοι (55 - 64 ετών) θα έχουν επιδότηση απασχόλησης (πρόγραμμα ΟΑΕΔ) λαμβάνοντας "επιταγή επανένταξης" και θα απασχολούνται σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ, πιθανότατα μέσω ΜΚΟ, ενώ προβλέπεται ότι θα προσληφθούν 5.000 άνεργοι πτυχιούχοι ηλικίας μέχρι 35 ετών.
* Οι άνεργοι μέσω voucher (επιταγή - αποδεικτικό πληρωμής) θα επιλέγουν τους φορείς κατάρτισης που είναι πιστοποιημένοι - ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ κ.λπ.
* Ταυτόχρονα στις αρχές Σεπτεμβρίου που θα ψηφιστεί ο νόμος για την κοινωνική οικονομία θα ενεργοποιηθούν τα ξεχασμένα Τοπικά Προγράμματα Απασχόλησης, που επίσης θα αφορούν προσωρινές θέσεις εργασίας με χαμηλότερους μισθούς από τη Σύμβαση.
Πηγή: http://www.avgi.gr/