22 Αυγ 2011

Τίτλοι τέλους για το καθεστώς Καντάφι

Τέλος εποχής για την Λιβύη καθώς το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος. Υπό...
τον έλεγχό των αντικαθεστωτικών βρίσκεται η Πράσινη Πλατεία στο κέντρο της Τρίπολης με τους εξεγερμένους να έχουν κατεβάσει τις σημαίες του καθεστώτος Καντάφι και στη θέση τους να έχουν υψώσει αυτές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του.
Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί.
Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μεταδίδει εικόνες με πλήθος κόσμου να έχει ξεχυθεί στους δρόμους κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φωνάζοντας "Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος".

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική "πρωτεύουσα" που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.
 

Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

Χίλιοι τριακόσιοι νεκροί μέσα σε μόλις ένα 24ωρο είναι ο απολογισμός του πολέμου που μαίνεται στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, δύο από τους γιούς του Καντάφι έχουν συλληφθεί και κρατούνται σε ασφαλή τοποθεσία, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Al Jazeera και το βρετανικό Skynews . Την είδηση επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο τελευταίος που έπεσε στα χέρια των εξεγερμένων είναι ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, Μοχάμεντ.

«Ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Αλ Σαάντι συνελήφθησαν σε τουριστικό χωριό στη δυτική Τρίπολη», τόνισε στο Al Jazeera από τη λιβυκή πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, Αμπού Μπακρ αλ Ταρμπούλσι.
 

Επίσημα η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυκτα πώς είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το καθεστώς Καντάφι διαθέτει ακόμη μερικές χιλιάδες άνδρες, ωστόσο φαίνεται ότι δεν πρόκειται να υπακούσουν στις διαταγές και τις εκκλήσεις του Μουάμαρ Καντάφι για αντίσταση. Οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι πλησιάζουν στο συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται ο Καντάφι, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη υποχώρησαν και πολλοί από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν.

Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο "σημείο μη επιστροφής" και ο λίβυος "τύραννος" πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες Κυριακή στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία.
Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει του Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, ηγετικό όργανο των αντικαθεστωτικών, ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και τόνισε πως αυτήν την "ιστορική και αποφασιστική ώρα το συμβούλιο πρέπει να δείξει το απαραίτητο κύρος για να οδηγήσει τη χώρα σε μια μετάβαση στην οποία να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του λαού της Λιβύης".
  Πηγή: http://www.newsbomb.gr/