5 Απρ 2022

ΕΛΤΑ / Ρωγμές στην ψηφιακή βιτρίνα Πιερρακάκη

Τι συμβαίνει τελικά με τα ΕΛΤΑ; Μετά το χακάρισμα και την εξελισσόμενη εμπορική ζημιά, ακολουθούν οι απολύσεις 300 συμβασιούχων εργαζόμενων

«Στα συστήματα των ΕΛΤΑ έχουμε ακόμη Windows XP».

...

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Φεβρουάριος 2020

Δύο ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιέγραφε την ανάγκη αναδιάρθρωσης και ψηφιακού μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, ωστόσο, όπως αποκάλυψε η κυβερνοεπίθεση στις 20 Μαρτίου 2022, τίποτα δεν πήγε πολύ καλά και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξακολουθούν να λειτουργούν με Windows XP…

Η ψηφιακή βιτρίνα Πιερρακάκη εμφανίζει σημαντικές ρωγμές στα ΕΛΤΑ, καθώς το χακάρισμα φανέρωσε τη γύμνια του οργανισμού απέναντι σε επιθέσεις όπως η τωρινή, η έκταση της οποίας παραμένει αδιευκρίνιστη τόσο στην πτυχή της διαρροής των προσωπικών δεδομένων πολιτών όσο και στο οικονομικό σκέλος, στον τομέα της εμπορικής ζημιάς που υφίσταται ήδη δύο βδομάδες η εταιρεία. Το μάρμαρο μάλιστα για τις οικονομικές απώλειες φαίνεται να το πληρώνουν πάλι οι εργαζόμενοι, καθώς, η εταιρεία προχωράει στην παύση των συμβάσεων 250 ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ και 50 στα ΕΛΤΑ Courier, τους οποίους «ενοικιάζει» από εργολαβικές εταιρείες που συνεργάζονται με τα ΕΛΤΑ.

Όπως όλα δείχνουν, αιτία του χακαρίσματος είναι τα απαρχαιωμένα πληροφοριακά συστήματα του οργανισμού, τα οποία εκμεταλλεύτηκε η ομάδα των κυβερνοεγκληματιών προκειμένου να εισαγάγει στο σύστημα των ΕΛΤΑ το κακόβουλο λογισμό και να πάρει στην κατοχή της αδιευκρίνιστο ακόμη όγκο δεδομένων και αρχείων των ΕΛΤΑ. Μάλιστα, πηγές στον οργανισμό, που είδαν με τα μάτια τους το μέιλ των δραστών που έφτασε σε γραφεία της Β. Ελλάδας και της Αττικής, περιγράφουν στην ΑΥΓΗ ότι η ομάδα των κυβερνοεγκληματιών απαίτησε την επικοινωνία με την εταιρεία προκειμένου να επιστρέψει «ξεκλειδώνοντας» τα αρχεία και τα δεδομένα της εταιρείας που έχει στην κατοχή της μετά την επιτυχία της επίθεσης.

Το γεγονός της πιθανής αναζήτησης λύτρων, το οποίο επιβεβαίωσαν με δημοσιεύματά τους και συμπολιτευόμενες εφημερίδες, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την έκταση τελικά της ζημιάς στα προσωπικά δεδομένα πολιτών, δεδομένου ότι τα ΕΛΤΑ διαχειρίζονται έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών εξαιτίας των εμπορικών δραστηριοτήτων του Οργανισμού από τις πληρωμές και τις ταχυμεταφορές ώς την παροχή ενέργειας.

Στο εμπορικό σκέλος, πάντως, η ζημιά είναι εξαρχής ολοφάνερη, καθώς μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να μην λειτουργούν σημαντικότατες υπηρεσίες, που προκαλούν απώλεια εσόδων και πλήγματα στο εμπορικό προφίλ της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, εκτός λειτουργίας παραμένει το ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης (track and trace) των μεταφερόμενων γραμμάτων και δεμάτων, γεγονός που αναμένεται να έχει πολλαπλές συνέπειες στη συνεργασία με τις αντίστοιχες εταιρείες στις χώρες του εξωτερικού, οι οποίες βασίζονται για να διεκπεραιώσουν τις πληρωμές στο ηλεκτρονικό σύστημα tracking.

Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο, δεν αποστέλλονται πλέον από τα ΕΛΤΑ δέματα από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Η δραστηριότητα αυτή μεταφέρεται στα ΕΛΤΑ Courier, με διπλάσιο ωστόσο κόστος, γιατί είναι διαφορετική η διαδικασία μεταφοράς.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αντιδράσεις εταιρειών που δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα τους τα οποία έχουν λάβει τα ΕΛΤΑ στις περιπτώσεις των αντικαταβολών κατά την παράδοση των προϊόντων τους. Ο λόγος είναι ότι έχουν απωλεσθεί μετά την κυβερνοεπίθεση τα σχετικά αρχεία των συναλλαγών!

Εκτός λειτουργίας παραμένει και το ηλεκτρονικό e-shop, ενώ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι σε πολλά απομακρυσμένα μέρη της επαρχίας, όπου τα ΕΛΤΑ έχουν αναλάβει να διεκπεραιώνουν τις τραπεζικές συναλλαγές της Eurobank, μετά τη σχετική συμφωνία την οποία είχαν συνάψει ύστερα από την απόφαση της τράπεζας για το κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων στις περιοχές αυτές.

Στην πληρωμή των συντάξεων, πάντως, τα ΕΛΤΑ φαίνεται πως κατάφεραν να ανταποκριθούν χωρίς σημαντικές δυσκολίες, αν και σε 16 περιοχές της χώρας παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή, λόγω τεχνικής βλάβης, όπως γνωστοποίησε η εταιρεία, στα συστήματα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για όλα τα παραπάνω στη Βουλή μετά την ερώτηση 52 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι εγκαλούν την κυβέρνηση ότι, παρά τις εξαγγελίες για «επιχειρησιακή αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ» που διατυμπάνιζε, αυτή δεν περιελάμβανε την αναβάθμιση των απαρχαιωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Το αντίθετο, μάλιστα. Όπως υποστηρίζουν, έχει μετατρέψει τα ΕΛΤΑ «σε κομματικό λάφυρο με χρυσοπληρωμένα golden boys», ενώ «ένας πακτωλός χρημάτων έχει ξοδευτεί σε δημόσιες συμβάσεις των ΕΛΤΑ, χωρίς αυτά τα χρήματα να έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τα πληροφοριακά συστήματα και να θωρακίσουν τον Οργανισμό από τις κυβερνοεπιθέσεις».

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο στόχαστρο

Στους συμβασιούχος εργαζόμενους φαίνεται πως μεταφέρει τα «σπασμένα» η διοίκηση των ΕΛΤΑ, καθώς, μέσα στην αχλή των συνεπειών της κυβερνοεπίθεσης, έλαβε την απόφαση να παύσει τη σχέση εργασίας με 300 εργαζόμενους στον Όμιλο, 250 στα ΕΛΤΑ και 50 στα ΕΛΤΑ Courier. Πρόκειται για “ενοικιαζόμενους” από εργολαβικές εταιρείες, που εργάζονται κυρίως στα γραφεία συναλλαγών και ως κούριερ και οι οποίοι έχουν υποστεί ήδη δυσμενή μεταχείριση, με συνεχείς επισφαλείς ανανεούμενες συμβάσεις ακόμη και ενός μήνα.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι με σύμβαση αποτελούν σχεδόν το 25% των εργαζομένων του ομίλου των ΕΛΤΑ, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες (ΕφΣυν, 23.03) πως συμβασιούχοι, παρότι έχουν κατοχυρώσει το 10% των τριετιών, αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς την προσαύξηση, επειδή τα ΕΛΤΑ αρνούνται να συνυπολογίσουν το επίδομα στις συμφωνίες που κλείνουν με τους εργολάβους. Το αποτέλεσμα από τη μη αναγνώριση των τριετιών είναι οι εργαζόμενοι να χάνουν περίπου 200 ευρώ τον μήνα. Στο ίδιο αντιεργατικό και εκφοβιστικό πλαίσιο, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυμεταφορέων Ταχυδρομείων στους εργολάβους των ΕΛΤΑ Στ. Πλύστακας απολύθηκε παράνομα και καταχρηστικά από την εργοδότρια εταιρεία ΕΛΤΑ Courier Αργυρούπολης.

Πηγή: https://www.avgi.gr