25 Νοε 2021

Νέα αφρικανική μετάλλαξη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες

Ανησυχία των επιστημόνων - Η παραλλαγή φέρει 32 μεταλλάξεις -Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα

Μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που φέρει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού την οποία χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα, προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες.

Όπως ανακοίνωσαν η νέα παράλλαξη, την οποία ...

ονόμασαν B.1.1.529, εντοπίστηκε στην Αφρική και έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα, τρία στη Μποτσουάνα, όπου αρχικά βρέθηκε το νέο στέλεχος του ιού, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ (σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Ν. Αφρική).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο δρα Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου,  όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ανησυχούν καθώς εάν η νέα παραλλαγή επεκταθεί θα πυροδοτήσει νέα κύματα της πανδημίας.

Οι 32 μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, προβληματίζει εντόνως τους επιστήμονες για το εάν θα μπορεί να αντιμετωπιστούν από τα υπάρχοντα εμβόλια, τα οποία εστιάζουν ακριβώς στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού.

Όπως είπε ο Πίκοκ, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι' αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί, τελικά, ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

Από την άλλη, ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ραβί Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι το εργαστήριο του βρήκε πως δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα.

«Πράγματι δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει», όπως είπε.

Τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής έγιναν αντιληπτά στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και, τρεις μέρες μετά, εντοπίστηκαν επίσης στη γειτονική Νότια Αφρική. Παράλληλα στις 13 Νοεμβρίου η παραλλαγή βρέθηκε σε 36χρονο στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Νότια Αφρική.

Ο καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), εκτίμησε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην ίδια παραλλαγή πιθανώς συσσωρεύτηκε μονομιάς στη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης σε κάποιον ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανώς κάποιον άνθρωπο με HIV/AIDA που δεν έκανε θεραπεία.

Πρόσθεσε πάντως ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτό το στάδιο πόσο μεταδοτική είναι. Προς το παρόν θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και να αναλύεται, όμως δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής ανησυχίας, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται πολύ σε συχνότητα στο άμεσο μέλλον».

Πηγή: left.gr