25 Νοε 2021

Ασφαλιστικό: Διπλός πονοκέφαλος με εκκρεμείς συντάξεις και αναδρομικά

Μεγάλη αβεβαιότητα από τις συνεχείς αστοχίες στην προσπάθεια εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων αλλά και από την εν αναμονή απόφαση του ΣτΕ για νέες αναδρομικές διεκδικήσεις συνταξιούχων, ύψους άνω των 2 δισ. Τι έχει γίνει στα δύο μέτωπα, ποιες οι νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ρούλα Σαλούρου

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων συνεχίζει να υπολείπεται σε σχέση με τους κάθε ....

φορά στόχους που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ και οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2021, το κόστος για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, επισημαίνει η Κομισιόν, παρέμεινε σταθερό στα 360 εκατ. ευρώ έναντι 359 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021, που παρουσιάστηκε στην προηγούμενη έκθεση. Αυτό μεταφράζεται από την Ε.Ε. σε απόκλιση από τον στόχο, κατά 251 εκατ. ευρώ.

Οι κύριοι παράγοντες πίσω από την… υποαπόδοση, όπως τους καταγράφει η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης, είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση δράσεων που θα αύξαναν τον ρυθμό έκδοσης νέων συντάξεων καθώς και μεγαλύτερος αριθμός νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Και πράγματι, έχει επισημανθεί ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται δραματική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα και ο ρυθμός εκκαθάρισης να επιβραδύνεται και το κόστος να αυξάνεται.

Πλέον, ο στόχος για την πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έχει μετατεθεί για τα μέσα του 2022. Προκειμένου, δε, να επιτευχθεί αυτός ο νέος στόχος, σύμφωνα με την Κομισιόν, η κυβέρνηση προχώρησε στον διορισμό ενός Διαχειριστή Έργου από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, σε συνεργασία με την ειδική Task Force που έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο, έχει εντολή να συντονίσει τις προσπάθειες για την πλήρη εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Η κύρια νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε, είναι η δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίες, στο Στρατηγείο του ΕΦΚΑ, το πράσινο κτήριο της Κηφισίας, με διαλειτουργικές ομάδες που επικεντρώνονται στην επίλυση πολύπλοκων υποθέσεων και στόχευση στη βελτίωση της διαδικασίας και τη δημιουργία μιας κάθετης δομής απονομής συντάξεων, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προβληματικές περιπτώσεις.

Όσον αφορά τις προηγούμενες ενέργειες, η Κομισιόν επισημαίνει ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην εκπαίδευση ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών, που προβλέπεται να υποστηρίξουν τη διαδικασία έκδοσης νέων συντάξεων, ενώ αναφέρεται και στη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να απλοποιηθούν διαδικασίες και να εφαρμοστούν «smart business» εργαλεία. Τέλος, αναφορά γίνεται και στο νέο μηχανισμό παρακολούθησης για την υποστήριξη του στόχου, με συνεχή επισκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί, την έγκαιρη ανίχνευση οποιασδήποτε απόκλισης αλλά και την κατανόηση των λόγων συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πονοκέφαλος για την εν αναμονή απόφαση του ΣτΕ

Παράλληλα, όπως και σε όλες τις προηγούμενες εκθέσεις της, η Κομισιόν αναφέρεται στην εν αναμονή απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων και των επιδομάτων τόσο σε κύριες όσο και επικουρικές. Να σημειωθεί ότι η υπόθεση έχει εκδικαστεί στην αρχή του χρόνου και έγκυροι νομικοί εκτιμούν πως υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση της οριστικής απόφασης.

Αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των προηγούμενων αναδρομικών, για τους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016, για επικουρικές και δώρα και συγκεκριμένα για:

  • Τα δώρα των κύριων συντάξεων που κόπηκαν και ήταν 800 ευρώ για όλους πλην των συνταξιούχων του ΟΓΑ με κύρια σύνταξη κάτω από 400 ευρώ, που διεκδικούν 660 ευρώ.
  • Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.
  • Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν δύο επικουρικές ανά έτος.
Σωρευτικά, εκτιμάται ότι οι διεκδικήσεις ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr