1 Ιουν 2020

ΟΙ "ΑΡΙΣΤΟΙ" ΚΑΙ ¨"ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ" ΤΟΥ ΕΛΤΑ

Ανακοίνωση- καταγγελία
Συναδέλφισσες-οι 

Την ώρα που ο Οργανισμός κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή και κανείς δεν ασχολείται με το «επιχειρείν», η Διοίκηση έχει μετατρέψει τον Οργανισμό σε βιομηχανία σύστασης νέων θέσεων Συμβούλων. Σύμβουλοι ακριβοπληρωμένοι που ....
στοιχίζουν χιλιάδες ευρώ, με αρκετά προνόμια, οι οποίοι μετατρέπονται στην συνέχεια σε  Διευθυντές, παρά τα  έως τώρα  ανύπαρκτα αποτελέσματα , στην εικόνα και στα έσοδα του Οργανισμού. Σύμβουλοι, οι οποίοι κάποιοι εξ αυτών προσλαμβάνονται σκανδαλωδώς, με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα.

Άραγε η Διοίκηση, γνωρίζει τις διαδικασίες στελέχωσης των θέσεων ευθύνης και αν ναι, γιατί προκηρύσσει θέσεις Διευθυντών προκειμένου να τοποθετήσει τους ημέτερους, αλλά όταν τα "κουκιά" δεν τους βγαίνουν, οι αξιολογήσεις παραμένουν στο συρτάρι? Φαίνεται ότι με την συναίνεση και την ανοχή κάποιων, λειτουργούν ως δικιά τους επιχείρηση, χωρίς να τηρούν τις διαδικασίες όπως αυτές προβλέπονται από το κανονιστικό πλαίσιο του Οργανισμού. 

Γνωρίζουν άραγε ότι υπάρχουν ικανά και αξιόλογα στελέχη στον Οργανισμό που γνωρίζουν άριστα το έργο και θα μπορούσαν να αναλάβουν τις θέσεις αυτές? Γιατί μερίδα  εργαζομένων έχει μπει στο περιθώριο, με παράνομες και εκδικητικές υποβαθμίσεις αλλά και μετακινήσεις, με μοναδικό κριτήριο την υποτιθέμενη κομματική τους ταυτότητα ενώ παράλληλα οι θέσεις αυτές καταλαμβάνονται από τους "ημετέρους"?
Ας καταλάβει η Διοίκηση και οι εκπρόσωποι κάποιων παρατάξεων ότι με τον τρόπο που λειτουργούν, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ισοπεδώσουν τον Οργανισμό, εκτός και αν αυτό είναι το περίφημο "επιχειρησιακό" τους σχέδιο.

Γνωρίζουν  ότι σύμφωνα με το πλαίσιο του Οργανισμού έχουν ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των θέσεων που προβλέπονται, για την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών για τις θέσεις Διευθυντών και ανώτερες?
'Η θεωρούν ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι απλά χαρτιά χωρίς σημασία?

Απορίας άξιο είναι πως οι συνεργάτες αυτοί που εξομοιώνονται με τους μετακλητούς υπαλλήλους, στην συνέχεια συνάπτουν συμβάσεις "κλειστές" για τρία χρόνια, γεγονός που ουσιαστικά καθιστά ανενεργή την μετακλητότητα, η οποία προβλέπει ότι οι σύμβουλοι αποχωρούν μαζί με το Όργανο που τους προσέλαβε. Διερωτόμαστε λοιπόν, σε ποιούς θα καταλογιστεί η εν γνώσει τους τήρηση της παράνομης διαδικασίας?
Σε περίπτωση που υπάρξει πρόωρη αποχώρηση κάποιων εξ αυτών, ποιός θα κληθεί να απολογηθεί για την «ζημιά» που θα επωμιστεί ο Οργανισμός, την διεκδίκηση δηλαδή από μέρους τους εις το ακέραιο των μισθών του τριετούς συμβολαίου και μάλιστα χωρίς να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΛΤΑ, αφού θα έχουν αποχωρήσει?

Με  απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΤΑ αναβαθμίστηκε το νομικό τμήμα του Οργανισμού και συστάθηκε αρχικά Γενική Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών, η οποία όμως μετατράπηκε σε στάθμης Γενικής Διεύθυνσης στην πορεία. Η θέση αυτή παραμένει έως και σήμερα κενή. Μήπως υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος?
Γιατί ενώ υπάρχει πλήρως στελεχωμένη Νομική Υπηρεσία στον ΕΛΤΑ, σωρεία υποθέσεων δίνονται έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής σε εξωτερικά γραφεία Νομικών Συνεργατών? Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ποσό των  27.000 χιλ. ευρώ συν Φ.Π.Α. δηλαδή 33.480 χιλ. ευρώ, που δόθηκε για την σύνταξη και εκδίκαση απεργιακής αγωγής κατά των ταχυδρόμων, υποθέσεις που ποτέ έως σήμερα δεν δινόταν σε εξωτερικά νομικά γραφεία αλλά τις διαχειρίζονταν εσωτερικά.
Προφανώς εδώ κολλάει η ρήση "λεφτά υπάρχουν".

Διερωτόμαστε αν υπάρχουν συνεργάτες που αμείβονται από τον ΕΛΤΑ, συμμετέχουν στα Όργανα Διοίκησης και λαμβάνουν αποφάσεις, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρη η σχέση εργασίας τους επίσημα με τα ΕΛΤΑ. Με ποιό τρόπο οι συνεργάτες αυτοί αμείβονται και για ποιό έργο? Τί είδους υπηρεσίες παρέχουν στον Οργανισμό?
Σε περίπτωση που χρειαστεί να ασκηθεί οποιοσδήποτε έλεγχος, πώς θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί? 

Πρέπει να καταλάβουν ότι η ¨κλειστή ομάδα" που διοικεί τον Οργανισμό έχει υποχρέωση να τηρεί την νομιμότητα , την διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Όποιος καταστρατηγεί τις διατάξεις και δεν σέβεται την Σ.Σ.Ε. παρανομεί και έχει σοβαρότατες συνέπειες.
Αυτό λέγεται Διοίκηση δικαίου?

Με τις ενέργειές τους αυτές, υποτιμούν την νοημοσύνη των εργαζομένων, προκαλώντας το αίσθημα και την οργή τους, σε μια χρονική περίοδο που ο Οργανισμός υπολειτουργεί. Ταυτόχρονα  δείχνουν  την ανικανότητά τους να διοικήσουν και να βγάλουν τον Οργανισμό από το τέλμα στο οποίο  βρίσκεται.

Η θέση της παράταξής μας είναι ξεκάθαρη, "η σιωπή είναι συνενοχή", τίποτε δεν θα μείνει κρυφό και όλα τα θέματα θα αναδεικνύονται.
Οφείλουμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους όποιο και αν είναι το τίμημα... όποιους και αν αφορά.
Είμαστε υποχρεωμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους και θα το πράξουμε!!!