1 Σεπ 2017

Ν. Ηλιόπουλος: Οι τράπεζες που έκαναν νόμο την απλήρωτη υπερωριακή εργασία αντιτίθενται στην ηλεκτρονική προαναγγελία της

Ο ΣΕΒ και κυρίως οι τράπεζες είναι αντίθετοι στην προαναγγελία των υπερωριών από τους εργοδότες, καθώς εκείνοι είναι που έκαναν κανόνα την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, κατήγγειλε ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας ...
στο Κόκκινο και την Αλεξάνδρα Χριστακάκη.
Η διάταξη του ν/σ για τα εργασιακά που αφορά τις υπερωρίες, εισάγει και την προαναγγελία του από τους εργοδότες με ένα μόνο sms, «μαζί με μία πολύ εύκολή εφαρμογή, επειδή μπορεί να ακούγεται βαριά η διαδικασία για έναν μικρό εργοδότη», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος.
Αναφέρθηκε εξάλλου στις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η μεταρρύθμιση, σημειώνονας ότι «κατά την εκτίμησή μας η πραγματική αντίθεση έρχεται από τον ΣΕΒ και κυρίως από τις τράπεζες, που όλο το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει το καθεστώς της απλήρωτης υπερωρίας νόμο».
Ανέφερε χαρακτηριστικά το γεγονός ότι «το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Επιθεώρησης Εργασίας μπήκε ... σε μεγάλη τράπεζα, όπου βρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα σε κατάστημα να δουλεύουν υπερωριακά, χωρίς να είναι δηλωμένοι (110 βρέθηκαν να δουλεύουν στα γραφεία τους και άλλοι 90 εντελώς τυχαία, την ώρα που είχε ξεκινήσει ο έλεγχος, να αποχωρούν). 
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έφη Αχτσιόγλου: Από την προσωπική περιουσία του εργοδότη η αποζημίωση των απλήρωτων εργαζόμενων
Κατά τον κ. Ηλιόπουλο, «αυτό μπορεί να είναι το πιο εμβληματικό περιστατικό σε αριθμούς, αλλά το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο. Ειδικά σε μεγάλες επιχειρήσεις το φαινόμενο της απλήρωτης υπερωρίας αποτελεί κανονικότητα. Προφανώς λοιπόν, το να φεύγουμε από ένα χειρόγραφο σύστημα ... κάθε εργοδότης να έχει όσα βιβλία επιθυμεί, να "πειράζει" τα στοιχεία ... και να πηγαίνουμε σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, μεταξύ άλλων είναι και κίνηση εκσυγχρονισμού και από την εργοδοτική πλευρά, του ΣΕΒ ... θα περιμέναμε αυτό να το αντιλαμβάνονται».
Αναφορικά με την ενίσχυση του ΣΕΠΕ με 150 άτομα επιπλέον, τόνισε ότι «αυτό σημαίνει περαιτέρω υπεράσπιση των εργαζομένων και 9.000 παραπάνω έλεγχοι μέσα σε ένα χρόνο».
Σχολιάζοντας εξάλλου τα νέα αντεργατικά μέτρα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση, τονίζοντας ότι «η δική μας λογική είναι διαφορετική, καθώς από τον Αύγουστο του ’18 επαναφέρουμε δύο πολύ σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης των ΣΣΕ». 
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπ. Εργασίας υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των φορέων

Πηγή: https://left.gr