22 Ιαν 2017

Ποινικές διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα για τα θαλασσοδάνεια προαναγγέλλει η «Αυγή»

Ποινικές διώξεις για πολιτικά πρόσωπα, τραπεζικά στελέχη και επιχειρηματικούς παράγοντες καθώς και καταλογισμό πολιτικών ευθυνών, προαναγγέλλει η εφημερίδα «Αυγή», μία μέρα πριν τεθεί σε ψηφοφορία το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής ...
Επιτροπής της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. «Από την Τρίτη οι υποθέσεις περνούν στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης για να αποδοθούν οι ευθύνες όπου ανήκουν», γράφει χαρακτηριστικά η «Αυγή».
Το πόρισμα περιγράφει αναλυτικά τα «δανεικά κι αγύριστα» που πήραν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, όπως και οι μεγαλοκαναλάρχες.

Ποιος έχει την πολιτική και ποιός την ποινική ευθύνη
Το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί κατά πλειοψηφία, δεν διαπιστώνει σε πρώτη φάση ευθύνη υπουργών, αλλά καταλογίζει την πολιτική ευθύνη σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών, για τα δάνεια ύψους που δόθηκαν σε ΜΜΕ, χωρίς εγγυήσεις. Σημειώνει ωστόσο ότι αν κατά τη διάρκεια τις περαιτέρω έρευνας που θα ξεκινήσει με βάση το πόρισμα, διαπιστωθούν ενδείξεις για εμπλοκή πρώην υπουργών, οι εισαγγελείς θα πρέπει να διαβιβάσουν τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή προκειμένου να συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή για τα πρόσωπα αυτά.
Παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη αλλά και τραπεζικά.
Τα δανεικά κι αγύριστα των κομμάτων και των ΜΜΕ
Αστρονομικά είναι τα ποσά που έχουν δανειστεί και δεν έχουν αποπληρώσει τα κόμματα και τα μεγάλα μίντια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν 401 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και δεν έχουν πληρώσει «ούτε ευρώ» από το φθινόπωρο του 2011 μέχρι και σήμερα.
Αναφορικά με τα δάνεια των ΜΜΕ, οι καταθέσεις των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών δείχνουν συνολικό χρέος 1,27 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 430 εκατ. είναι οφειλούμενα στην Εθνική, τα 85 εκατ. στη Eurobank, τα 311 εκατ. στην Alpha, τα 432 εκατ. στην Πειραιώς και τα 12,6 στην Attica.
Πόσα χρωστάει το κάθε μέσο
ΔΟΛ: Το ύψος των δανείων του ΔΟΛ ανέρχεται σε 171,5 εκατ. ευρώ. Οι δανεικές υποχρεώσεις του ομίλου Ψυχάρη που δεν καλύπτονται από εγγυήσεις είναι στα 73,7 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα της Εξεταστικής μάλιστα διαπιστώνει 9 παραβάσεις κανονισμών προκειμένου ο ΔΟΛ να πάρει δάνεια με «αέρα».
ΑΝΤ1: Ο όμιλος Κυριακού έχει οφειλές 181 εκατ. ευρώ με τα 43 εκατ. να είναι ακάλυπτα. Για τον ΑΝΤ1 το πόρισμα αναφέρεται σε τραπεζίτες που έδιναν την έγκριση των δανείων του παραβαίνοντας τους κανόνες και τους όρους της πιστωτικής πολιτικής.
Πήγασος: Το ποσό των 161,9 εκατ. ευρώ χρωστάει ο Πήγασος, με τα 103,8 εκατ. ευρώ να είναι ακάλυπτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις αντιστοιχούν σε 65% του συνολικού δανεισμού.
Mega: Συνολικά 115 εκατ. ευρώ χρωστάει το Mega, που το 2012 π-ήρε ένα κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρω!
Star: To Star έχει οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 69 εκατ. ευρώ. Χωρίς εγγυήσεις του έχουν δοθεί τα 47 εκατ. ευρώ.
ΣΚΑΪ: Ο όμιλος Αλαφούζου χρωστάει στις τράπεζες 56 εκατ. ευρώ, με τα 33 εκατ. να βρίσκονται σε πιστωτικό κίνδυνο.
Πρώτο Θέμα: Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος Καραμήτσος ακολούθησαν τη μέθοδο της «μπαμπούσκας», δηλαδή του να δανείζονται για αγοροπωλησίες μετοχών εταιριών που ανήκουν στους ίδιους (Πρώτο Θέμα, Αναπτυξιακή, Νέο Θέμα). Χρωστούν σε τράπεζες 44 εκατ. ευρώ.
Καθημερινή: Η Καθημερινή έχει συνολικό δάνειο 20,5 εκατ. το οποίοι έχει ρυθμίσει στο σύνολο του και το εξυπηρετεί κανονικά.
Αυγή: Η Αυγή έχει συνολική οφειλή 900 χιλιάδων ευρώ προς τράπεζες, τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά.
Παραπολιτικά: Το ποσό των 535 χιλιάδων ευρώ χρωστούν τα Παραπολιτικά, με τις 214 χιλιάδες να είναι ακάλυπτες. Οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου εξυπηρετούνται σύμφωνα με τους όρους που κάθε φορά τίθενται από τις δανειοδότριες εφημερίδες, με όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα.
Η περίπτωση του «Κύρηκα» του Μητσοτάκη: Περίπτωση από μόνη της αποτελεί αυτή του «Κήρυκα Χανίων», της εφημερίδα της οποίας ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατέχει το 60% των μετοχών, όπως σημειώνει η «Αυγή». Πρόκειται για δάνειο του 2005 που επί 11 χρόνια και 5 μήνες δεν εξυπηρετούνταν με την δανείστρια τράπεζα να μην κάνει τίποτα για αυτό, όπως αναφέρει η Αυγή. Το δάνεια αγγίζει τις 717 χιλιάδες ευρώ και ρυθμίστηκε σε δόσεις των 3 χιλιάδων ευρώ για δύο χρόνια, με την τελευταία δόση να είναι 640 χιλιάδες ευρώ και τον κ. Μητσοτάκη να έχει το δικαίωμα να ζητήσει νέα ρύθμιση.
Πηγή: http://tvxs.gr