28 Ιαν 2017

Ο Ψυχάρης προαναγγέλλει κλείσιμο του Βήματος και των Νέων

Με άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής» ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης προαναγγέλλει το οριστικό τέλος του «Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη» (Βήμα, Νέα, in.gr, Βήμα Fm κ.α.). «"Το Βήµα" και "Τα Νέα" αναγκάζονται να αναστείλουν εντός ...
των ηµερών την έκδοσή τους για οικονοµικούς λόγους», τονίζεται στο κύριο άρθρο της αυριανής έκδοσης, που ενδεχομένως θα είναι και η τελευταία. 
Ειδικότερα στο άρθρο, με τίτλο «Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο», αναφέρεται πως υπεύθυνες για το αδιέξοδο είναι οι πιστώτριες τράπεζες τις οποίες εγκαλεί για «σαραφικές επιλογές», κατηγορώντας τες πως «χωρίς καμία αίσθηση ιστορικότητας και δημοκρατικής ευθύνης αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μη λαμβάνοντας καμία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του».
Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) το τελευταίο διάστημα έδινε μάχη για την επιβίωσή του, εξαιτίας των τεράστιων χρεών που δημιούργησε η διοίκησή του και το κλείσιμο της κάνουλας της δανειοδότησης λόγω αφερεγγυότητας.
Οι διαπραγματεύσεις με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη έφτασαν σε αδιέξοδο, καθώς παρά το ενδιαφέρον του επιχειρηματία για τον ΔΟΛ και παρά τις ενδείξεις ότι πλησίαζε μια συμφωνία με τις εμπλεκόμενες τράπεζες, τον Σταύρο Ψυχάρη και την ελεγκτική εταιρεία Grand Thornton, δεν κατέστη δυνατόν - τουλάχιστον μέχρι σήμερα - να συμφωνηθούν οι όροι της διάσωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τράπεζες απέρριψαν το αίτημα Σαββίδη για κούρεμα δανείων κατά 80%.
Το διαγραφόμενο αδιέξοδο διαπιστώθηκε σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής με τη συμμετοχή του Σταύρου Ψυχάρη, του διευθυντή του Βήματος Αντώνη Καρακούση και του νομικού συμβούλου του συγκροτήματος Νίκου Πιμπλή. Με αυτά τα δεδομένα, ο διευθυντής του «Βήματος», Αντώνης Καρακούσης, φέρεται να είπε στους εργαζόμενους της εφημερίδας πως οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και από την ερχόμενη Δευτέρα μπορούν να πράξουν κατά βούλησή σε ό,τι αφορά το εργασιακό τους μέλλον.
Ολόκληρο το άρθρο του «Βήματος της Κυριακής»
Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο
«Το Βήµα» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ηµερών την έκδοσή τους για οικονοµικούς λόγους. Και αυτό γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσµεύσουν – και δέσµευσαν – προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισµού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφηµερίδων είτε από την καταχώριση εµπορικών διαφηµίσεων.
Ουσιαστικά ο Οργανισµός στερείται κάθε διαθέσιµου πόρου µε αποτέλεσµα να µη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφηµερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων µέσων που διαθέτει.
Κατά τα φαινόµενα οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank, αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισµού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης µη λαµβάνοντας καµία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του. Απέρριψαν ακόµη και το θετικό για αυτές αίτηµα µιας ενδιάµεσης χρηµατοδότησης, η οποία θα διατηρούσε ενεργό το περιουσιακό στοιχείο και την αξία του, τρέχουσα και άυλη, αλώβητη.
Εναντι, λοιπόν, της ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία αναµένεται να λάβει χώρα τις επόµενες ηµέρες, αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα συναλλαγής από τον ΔΟΛ.
Το δυστύχηµα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζοµένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί µήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειµένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισµού.
Οι διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καµία αίσθηση ιστορικότητας και δηµοκρατικής ευθύνης, αγνοούν επίσης ότι µε τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωµένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισµού και εθνικού συµφέροντος.
Δεν αντιλαµβάνονται ότι µαζί µε «Το Βήµα» και «Τα Νέα» θα υποβαθµιστούν αξίες του αστικού µεταπολεµικού συστήµατος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραµµάτων, της Τέχνης και του Πολιτισµού. Και µαζί τους βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωµατική αντιπολίτευση που υποκριτικά εκδηλώνουν το ανδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφηµερίδων αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την καταθεση µιας τροπολογίας που θα µπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηµατοδοτικό πρόβληµα.
Στην πραγµατικότητα οι δύο εφηµερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του ’20, φιµώνονται! Η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δηµοσίως τα επιχειρήµατά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισµού.
Οι εργαζόµενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεµόνευτης δηµοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισµού, των ιστορικών εφηµερίδων και των άλλων εκδόσεών του. Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που µείνατε µαζί µας τόσα χρόνια.
Πηγή: http://tvxs.gr