28 Ιαν 2017

Ο Τραμπ κλείνει τα σύνορα σε πρόσφυγες επτά χωρών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε με σχετικό διάταγμα το ομοσπονδιακό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων. Βάσει του διατάγματος αναστέλλεται πλήρως για τουλάχιστον τέσσερις μήνες η εφαρμογή του προγράμματος και παγώνει ...
εισδοχή στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.
Στους πρόσφυγες από τη Συρία - 18.000 έχουν μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ μετά το 2011 -  απαγορεύεται η είσοδος οριστικά με μόνη εξαίρεση ορισμένους χριστιανούς.
Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων είχε δημιουργηθεί με νόμο που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο το 1980 και επέτρεψε την υποδοχή στις ΗΠΑ περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Pew.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια σε διεθνές επίπεδο. Το 2015 οι αμερικανικές αρχές μετεγκατέστησαν στο έδαφός τους το 64% του συνόλου των προσφύγων που πρότεινε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε κάθε κυβέρνηση.
Το οικονομικό έτος 2016 (1η Οκτωβρίου 2015-30ή Σεπτεμβρίου 2016) οι ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποδέχθηκαν στο έδαφός τους 84.994 πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων 10.000 και πλέον Σύρων.
Πηγή: http://tvxs.gr