2 Δεκ 2016

Κούρεμα χρέους με χρήματα των τραπεζών σχεδιάζει ο Ντάισελμπλουμ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Τα όσα διαμείφθηκαν κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ολλανδικής Βουλής με τον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, περιγράφει η Financieele Dagblad υπό τον τίτλο «Eurogroup: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με χρήματα για τις ...
τράπεζες».
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουν, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, 20 δισ. ευρώ από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης τα οποία είχαν τεθεί στην άκρη πέρυσι για την διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Τονίζεται ειδικότερα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να αποπληρώσει τα συγκριτικά «ακριβά» δάνεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο Ντάισελμπλουμ απευθυνόμενος στους Ολλανδούς βουλευτές. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα χρήματα αυτά που προορίζονταν για τις τράπεζες περίσσεψαν, διότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν τελικά περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά 86 δισ.  ευρώ που προέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, τα 25 δισ. ευρώ προορίζονταν για την διάσωση των τραπεζών.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Ολλανδού ΥΠΕΞ, «θα πρέπει να απογοητεύσει όσους αναμένουν ότι την Δευτέρα το Eurogroup θα λάβει μεγάλες αποφάσεις σχετικά με ένα μεγάλο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους». Σημειώνεται πάντως ότι είναι πιθανή μια συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που μπορούν να δουν οι Έλληνες εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα το 2018.
Ακόμη ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι «τα μέτρα δεν στοιχίζουν επιπλέον χρήματα στην Ολλανδία», μη παραλείποντας πάντως να προσθέσει ότι «η κυβέρνησή του ούτως ή άλλως δεν θεωρεί αναγκαίο να “βγάλει χρήματα” από το ελληνικό χρέος».  
«Εάν τα 20 δισ. ευρώ αποτελέσουν μέρος της λύσης, θα επανέλθω στο Κοινοβούλιο», υποσχέθηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενος εξάλλου στην μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την οποία θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι «αυτή εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το ερώτημα του πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει στα αγορές και εάν θα μπορέσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% για το 2018».
«Η προσδοκία ότι το 2016 και το 2017 η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαδραματίζει επίσης ρόλο», πρόσθεσε.
Πηγή: Real.gr
Πηγή: http://www.enikos.gr