22 Νοε 2016

Με ευρωπαϊκά κονδύλια χρηματοδοτήθηκε το Brexit

Η Βρετανική εκλογική Επιτροπή θα ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο χρηματοδότησης της εκστρατείας υπέρ του Brexti από το κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκοί πόροι....
Όπως επισήμανε η Κομισιόν, οι κανόνες που αφορούν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τα κόμματα και τα ιδρύματα απαγορεύουν μεταξύ άλλων «την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση εθνικών πολιτικών κομμάτων».
Η Βρετανική εκλογική Επιτροπή αναμένεται να ερευνήσει αν το UKIP δέχθηκε δωρεές πάνω από 500.000 ευρώ από τη Συμμαχία ADDE, μια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία είναι κυρίαρχη πολιτική δύναμη.
Τη Δευτέρα το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι το UKIP δεν θα λάβει 421.000 ευρώ που προβλέπονταν σε ενισχύσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία φέτος, καθώς χρησιμοποίησε χρήματα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο της εκστρατείας για το Brexit.
Σύμφωνα με τον έλεγχο, η ADDE χρησιμοποίησε κεφάλαια από την ευρωπαϊκή ενίσχυση που λαμβάνει για «μη επιλέξιμες δαπάνες», οι οποίες συνδέονταν κατά κύριο λόγο με πολιτικές δραστηριότητες του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ADDE θα κληθεί κατά συνέπεια «να επιστρέψει 172.655 ευρώ», ενώ «δεν θα λάβει το 20% της εναπομείνασας ενίσχυσης (248.345 ευρώ) που της αναλογούσε για το έτος 2015», διευκρίνισε το προεδρείο του ΕΚ.
Οι επίμαχες δαπάνες αφορούσαν κυρίως εννιά δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν εν όψει των γενικών εκλογών στη Βρετανία τον Μάιο του 2015 και του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, όταν οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησής του από την Ε.Ε.
Πηγή: http://tvxs.gr