22 Νοε 2016

Επιμένει ο Ερντογάν: Η συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό κείμενο

Σε νέα αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αυτή τη φορά δήλωσε ότι δεν πρόκειται για «ιερό κείμενο» και ότι το περιεχόμενό της «θα πρέπει να συζητηθεί». Η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα «A Haber» ...
φιλοξενεί δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να αναρωτήθηκε: «Τι θα συμβεί εάν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από τη Συρία και τις άλλες περιοχές;»
Και συμπλήρωσε: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;»
Επίσης ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης».
«Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο» φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, που συμπλήρωσε ότι η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. 
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε» υποστήριξε, αναφέροντας παράλληλα ότι έχει «δικαίωμα λόγου» όσο και αν προσπαθούν να του το αφαιρέσουν.
Πηγή: http://tvxs.gr