30 Νοε 2016

Τι αναφέρει ο ισπανόφωνος Τύπος για την παρουσία Τσίπρα στις εκδηλώσεις για τον Κάστρο

Ιδιαίτερη θέση στον αποχαιρετισμό που απηύθηνε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο επεφύλαξαν στις στήλες και τα ρεπορτάζ τους τα μεγάλα ισπανόφωνα ΜΜΕ που κάλυψαν τις εκδηλώσεις στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα....
Με το κουβανικό πρακτορείο Prensa Latina να ξεχωρίζει, τα ισπανόφωνα μέσα στάθηκαν στην ιδιαίτερη μνεία που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο Κάστρο και η οποία υπερβαίνει τα σύνορα της πατρίδας του αποτελώντας ιδιαίτερη έμπνευση για τους λαούς σε όλον τον κόσμο.
Παραθέτοντας σχεδόν όλη την ομιλία του κου Τσίπρα, το κουβανικό πρακτορείο στέκεται ιδιαίτερα στην αναφορά του για τα σχεδόν ομώνυμα συνθήματα που ενέπνευσαν τους δύο λαούς, τον μεν ελληνικό κατά τη διάρκεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας και τους δε Κουβανούς κατά την επανάστασή τους ενάντια στη δικτατορία.
Επίσης το Prensa Latina στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι μολονότι η Ελλάδα βρίσκεται τόσο μακριά γεωγραφικά από την Κούβα, αισθάνεται τόσο κοντά στις αξίες και τα ιδανικά που οδηγούν τους Κουβανούς και ιδιαίτερα τόνισε το κλείσιμο της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού στα ισπανικά.
Την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις, απέναντι στην απουσία άλλων Ευρωπαίων ηγετών, τονίζει και στο ρεπορτάζ της, που συνοδεύεται και από το βίντεο, για τις εκδηλώσεις στην Πλατεία της Ελευθερίας και η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.
Παρουσιάζει, μάλιστα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό αμέσως μετά την ομιλία του Ραούλ Κάστρο και πριν ακόμη τις παρεμβάσεις των "ομοϊδεατών" του εκλιπόντος στη Λατινική Αμερική, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και στην αρχή της ομιλίας του χαιρέτισε στα ισπανικά τον κουβανικό λαό.
Και το τηλεοπτικό δίκτυο Telesur αναφέρεται εκτενώς στην ιστοσελίδα του στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, την οποία συνοδεύει και με βίντεο που περιέχουν τις αποστροφές του λόγου του που αναφέρονται στο κείμενο.
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε από την Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα πως αποχαιρετούμε έναν μεγάλο επαναστάτη του 20ου αιώνα και ένα παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα και της αντίστασης», τονίζει το Telesur.
 Την παρουσία του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις «ως μοναδικού ηγέτη από την Ευρώπη», επισημαίνει ιδιαίτερα και η εφημερίδα Clarin στην Αργεντινή, ενώ και σε άλλες ιστοσελίδες κι εφημερίδες της χώρας γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία και την ομιλία του κου Τσίπρα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
 Σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες της Λατινικής Αμερικής η παρουσία του κ. Τσίπρα στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο επισημαίνεται ιδιαίτερα, κυρίως δε στην El Nacional της Βενεζουέλας, όπως κι η επίσης βενεζολάνικη Diario 2001.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr