22 Νοε 2016

Στις 24 Φεβρουαρίου αρχίζει η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens

Στις 24 Φεβρουαρίου 2017 θα αρχίσει η δίκη για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, καθώς το πολυσέλιδο βούλευμα μεταφράστηκε στα γερμανικά και τα γαλλικά. Το περασμένο καλοκαίρι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχαν κάνει δεκτές ...
τις ενστάσεις του Γαλλοελβετού και των Γερμανών κατηγορουμένων για μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική τους γλώσσα και είχαν αναβάλει τη δίκη επ' αόριστον.
Το πολυσέλιδο βούλευμα μεταφράστηκε στα γερμανικά και τα γαλλικά και η δίκη προσδιορίστηκε να αρχίσει ξανά από την αρχή.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καλούνται να καθίσουν 64 κατηγορούμενοι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και δωροδοκία από τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής εταιρείας.
Η υπόθεση αφορά την σύμβαση που υπεγράφη το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του, με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν ωφέλιμες πληρωμές - όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες» - εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.
Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων. Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού, Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας ΓεωργίουΠρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κα, όπως και οι καταζητούμενοι, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.
Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, Γιώργος ΣκαρπέληςΑθανάσιος ΓρεβενίτηςΝικόλαος ΜανασήςΣωτήρης Τζούμας κ.α. Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κλπ, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.α. Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Απών αναμένεται να είναι και πάλι ο άλλοτε επικεφαλής της Siemens Ελλάδος Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Πηγή: http://tvxs.gr