12 Απρ 2016

Kόκκινα δάνεια: Σύγκλιση για διετή προστασία της πρώτης κατοικίας

Πιο κοντά κυβέρνηση-δανειστές στο θέμα της προστασίας από πώληση σε funds στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Παραμένει η διάσταση απόψεων για τα κόκκινα δάνεια ΜμΕ και ελεύθερων επαγγελματιών. Πίεση για πώληση ενήμερων δανείων σε funds. 
Αλεξάνδρα Γκίτση   
Ένα βήμα πιο κοντά σε ότι αφορά την εξαίρεση από την πώληση σε funds των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, φαίνεται να έχουν βρεθεί τις τελευταίες ώρες, κυβέρνηση και πιστωτές.
Ωστόσο "αγκάθι" παραμένει η τύχη των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, τα ....
οποία η ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει να εξαιρεθούν και αυτά από την πώληση σε funds αλλά και η τύχη των ενήμερων δανείων τα οποία οι δανειστές θέλουν να πωλούνται σε funds.
Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν στο Euro2day.gr, πως υπάρχει σύγκλιση για προστασία για μια διετία, και συγκεκριμένα μέχρι την εκπνοή του Μνημονίου (Μάιος 2018), από την πώληση σε funds στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη.
Ωστόσο αν και οι δανειστές εμφανίζονται θετικοί στην εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας σε funds φαίνεται να θέτουν χαμηλότερα όρια ώστε να προστατεύονται οικονομικά ευάλωτοι δανειολήπτες με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ.
Εν αντιθέσει με την πρώτη κατοικία παραμένει η διάσταση απόψεων για την τύχη των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.
Ωστόσο, Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξοι, ότι δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει συμβιβασμός υπέρ των κυβερνητικών θέσεων για προστασία, με ορίζοντα το ένα έτος. Και στις δύο κατηγορίες δεν πρέπει αποκλείεται να υπάρξει συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Το μεγαλύτερο αγκάθι πάντως που παραμένει είναι τα ενήμερα δάνεια τα οποία οι δανειστές πιέζουν να υπάρχει η δυνατότητα να πωλούνται σε funds.
 
Πηγή: euro2day.gr