12 Απρ 2016

Παύση διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ο Τσακαλώτος

Μετά τις επαφές που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον και με στόχο συμφωνία πριν το Eurogroup θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των Θεσμών με στόχο Staff Level Agreement. Πρόοδος σε δύσκολα θέματα αλλά και πολλά μικρά ανοικτά ζητήματα. 
Έλενα Λάσκαρη   
Παύση των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε λίγο πριν τις 02:00 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρινίζοντας ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα προκειμένου να τελειώσει η συμφωνία και να υπάρξει Staff Level Agreement λίγο πριν το Eurogroup της 22ης Απριλίου.
«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις αποφασίστηκε ....
παύση των συζητήσεων προκειμένου να αναχωρήσουμε για την Ουάσιγκτον. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος για ένα ισχυρό πακέτο για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν τη Δευτέρα για να τελειώσει η συμφωνία λίγο πριν το Eurogroup. Είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα. Υπάρχουν όμως ανοικτά πολλά μικρά θέματα και φάνηκε ότι δεν έβγαινε το Staff Level Agreement όσο περνούσε ο καιρός με δεδομένο ότι το σαββατοκύριακο θα γίνουν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον».
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη Σύνοδο του ΔΝΤ. 
Οι τελευταίες εξελίξεις, πάντως, έρχονται σε αντιδιαστολή με την αισιοδοξία την οποία μετέδιδαν όλες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικές πηγές για άμεση επίτευξη συμφωνίας, έστω και στη βάση δυο διαφορετικών κειμένων. Νωρίτερα άλλωστε και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 12:30 στέλεχος του υπουργείου Εργασίας άφηνε να διαφανεί ότι υπάρχει σημαντική προσέγγιση στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι είμαστε κοντά αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, ενώ με την έλευσή του υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στις 10:00 εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι υπάρχει σημαντική προσέγγιση στο δημοσιονομικό.
Ολ’ αυτά ανατράπηκαν λίγο πριν τις 02:00 και ενώ ήταν προγραμματισμένη και η συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια (η οποία δεν έγινε ποτέ) οπότε και ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε παύση των διαπραγματεύσεων βάζοντας πλέον ως στόχο συνολική συμφωνία πριν από το Eurogroup.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες οι μεγάλες κόντρες φαίνεται να παίχτηκαν στο μέτωπο του αφορολογήτου για το οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε ότι δεν πάμε κάτω από 9.100 ευρώ, αλλά οι δανειστές ζητούσαν μείωση λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ, στο ασφαλιστικό και στα κόκκινα δάνεια.
Παρά τις κυβερνητικές τοποθετήσεις για προσέγγιση κυρίως σε φορολογικό και ασφαλιστικό τίποτα τελικά δεν έχει κλείσει.
 
Πηγή: euro2day.gr