4 Μαρ 2016

Αυτά θα ζητήσει η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής

Την προσήλωση του Βερολίνου στην εφαρμογή κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και στην προώθηση της συνεργασίας με την Τουρκία, προκειμένου να περιοριστεί το μεταναστευτικό κύμα και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, επανέλαβε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης ...
της Άνγκελα Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας.
Όπως εξήγησε η κ. Βιρτς, πρώτα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να εξεταστεί πώς μπορεί να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα και το πώς μπορεί να υποστηριχθεί η χώρα.
Η Γερμανίδα εκπρόσωπος χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν και σημείωσε ότι η καγκελάριος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διευκρινίζονται θέματα αναγκών της Ελλάδας για βοήθεια. Διευκρίνισε επίσης ότι την Δευτέρα θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι είδους βοήθεια προσφέρει η Γερμανία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ εξήγησε ότι η Αθήνα έχει ενημερώσει για τις ανάγκες της, μέσω της αρμόδιας διαδικασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστροφών και προσέθεσε ότι η Γερμανία συνεισφέρει στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, κυρίως στους τομείς καθαρισμού των υδάτων, τεχνικής υποστήριξης και logistics. Αυτές οι μονάδες, διευκρίνισε, είναι διαθέσιμες, αλλά έως τώρα δεν έχουν ζητηθεί από την ελληνική πλευρά. «Δεν είναι ότι δεν είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, το αντίθετο, αυτές οι διαθέσιμες υπηρεσίες και πόροι έχουν προσφερθεί και χρειάζεται η κλήση από την Ελλάδα, κάτι που δεν έχει συμβεί ως τώρα», σημείωσε ο κ. Ντίμροτ και εξήγησε ότι η Γερμανία βοηθά με τα μέσα που διαθέτει κάθε φορά η Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (THW) και είναι πρόθυμη ανά πάσα στιγμή να συνεισφέρει με κάθε διαθέσιμο μέσο, εφόσον της ζητηθεί.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:http://www.enikos.gr