4 Μαρ 2016

Η Τουρκία στηρίζει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο λέει ο Τσαβούσογλου

Το προσφυγικό όπως επισήμαναν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν είναι θέμα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία έχει πάρει ήδη τα σχετικά μέτρα ως προς τη θεώρηση των διαβατηρίων από τρίτες χώρες και στηρίζει τις δυνάμεις ...
του ΝΑΤΟ που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σε θέματα διάσωσης, είπε, δεν χωρούν ζητήματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά «είναι ο γείτονας της Τουρκίας με την οποία η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί» επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να εμβαθύνουν το ήδη υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας και να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό.
Για το θέμα της επανεισδοχής των προσφύγων/ μεταναστών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες καθώς και με άλλες που δρομολογούνται. Ανέφερε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της Τουρκίας και επισήμανε ότι από τις 800 αιτήσεις επανεισδοχής της Ελλάδας εγκρίθηκε ήδη το 99%.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχουν νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπογραμμίζοντας όμως ότι «σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη, γεγονός που αποδείχθηκε και στο παρελθόν όταν στο σεισμό στην Τουρκία οι πρώτοι που συνέδραμαν ήταν οι Έλληνες» Και πρόσθεσε: «Τα ανθρωπιστικά δεν πρέπει να μπερδεύονται με τα πολιτικά. Ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί δεν υφίστανται όταν υπάρχει πρόβλημα διάσωσης».

Διαβάστε επίσης
Κοτζιάς: Παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό - ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή:http://www.enikos.gr