18 Νοε 2015

«Δικλίδες ασφαλείας» για τους πλειστηριασμούς, ειδικός φόρος στο κρασί

Μεταρρυθμίσεων».
PDF iconΑιτιολογική - εισηγητική έκθεση
PDF iconΤροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις
PDF iconΔιατάξεις σχεδίου ή προτασης νόμου

«Βρέθηκαν λύσεις...»

Συνέντευξη Τύπου για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στα «σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούσαν τις τελευταίες ημέρες» παραχώρησαν την Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών.
«Η συμφωνία καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα αλλά και ορισμένα θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα που ήρθαν μπροστά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση «δύσκολη» καθώς «είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει βρεθεί λύση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, για τα φάρμακα και τις 100 δόσεις, ενώ προανήγγειλε και ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί (ο οποίος τελικά είναι στα 40 λεπτά στο λίτρο).

Έως την Παρασκευή οι δανειστές στην Αθήνα

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το Euro Working Group θα επιβεβαιώσει ό,τι ψηφίστηκε. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα.
Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση, όταν γίνει γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση, θα γίνει η μεταβίβαση του ποσού που θα χρειαστεί από τα 10 δισ.
«Τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν στα ληξιπρόθεσμα μπορούν να απελευθερωθούν νωρίτερα», εκτίμησε o Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τρεις δικλίδες ασφαλείας για πλειστηριασμούς

Αν και οι θεσμοί ξεκίνησαν ζητώντας προστασία μόλις για το 16% των δανειοληπτών, ο Ευκλείδης Τσαακαλώτος ανέλυσε τις τρεις δικλίδες ασφαλείας για τους πλειστηριασμούς πρώτης ασφαλείας.
1. Ο υπολογισμός της σημερινής εμπορικής αξίας. «Θα υπολογιστεί το ύψος του ενοικίου και με αυτό θα προσδιοριστεί η δόση».
2. Ενίσχυση του Κώδικα Δεοντολογίας προκειμένου οι τράπεζες να ξεχωρίζουν καλούς δανειολήπτες από αυτούς που μπαίνουν στο σύστημα για να το εκμεταλλευτούν. Όπως είπε, αυτό είναι καινούργιο στοιχείο που δεν υπήρχε και χρειάστηκαν πολλές ώρες διαπραγμάτευσης.
3. Οικονομική ανάλυση των στεγαστικών δανείων. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμφέρει τις τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς γιατί οι αξίες είναι χαμηλές και υπάρχει κόστος συντήρησης, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει συμμετοχή του κράτους στην πληρωμή των δανείων των πιο φτωχών (σ.σ. 100 εκατ. ευρώ).

Γ. Σταθάκης: Ισχυρή προστασία λόγω της τρέχουσας εμπορικής αξίας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι η πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, το 25%, έχει απόλυτη προστασία.
Στη δεύτερη κατηγορία, υπογράμμισε, υπάρχει πολύ ισχυρή προστασία καθώς το δάνειο αναπροσαρμόζεται και η δόση που πρέπει να αποπληρώνει ένα νοικοκυριό προσδιορίζεται από ένα νέο όρο, την τρέχουσα εμπορική αξία.
Κατά κανόνα η τρέχουσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη σήμερα από ό,τι πριν από 5-6 χρόνια και κατ' επέκταση αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα. Η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου θα υπολογίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές, διευκρίνισε ο υπουργός.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα εισοδήματα από 20-35 χιλ. ευρώ θα μπορούν να καλύψουν τις δόσεις, υπογράμμισε. Αν για κάποιο λόγο το εισόδημα δεν μπορεί να καλύψει τις δόσεις, το συγκεκριμένο δάνειο παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, δηλαδή η τράπεζα αποφασίζει πώς θα αναδιαρθρώσει το δάνειο. Αίρεται όμως η προστασία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, και διατηρεί η τράπεζα το δικαίωμα για πιο σκληρά μέτρα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ χαμηλά όρια στις δόσεις, οι οποίες θα διαμορφώνονται στο 5-10% των εισοδημάτων τους και το υπόλοιπο θα το συμπληρώνει το κράτος.

Ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί

Πέραν της επιβολής του ειδικού τέλους στις στήλες των τυχερών παιχνιδιών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, ως ένα από τα προτεινόμενα ισοδύναμα για την επιβολή  ΦΠΑ στην εκπαίδευση. [ Τελικά, στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται πως υπάρχει φόρος που οδηγεί σε αύξηση της τιμής κατά 40 λεπτά του ευρώ, στο 1 λίτρο ].
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το θέμα των ισοδύναμων του ΦΠΑ στην εκπαίδευση -ο οποίος σε κάθε περίπτωση καταργείται- είναι το μοναδικό από τα 48 θέματα της πρώτης λίστας το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς μένει να υπάρξουν πρόσθετες διαβουλεύσεις σήμερα και αύριο.
Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και τα πρόσθετα ισοδύναμα που ενδεχομένως χρειαστούν θα έχουν αποφασιστεί μέχρι αύριο (σ.σ ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές στο τραπέζι για το πρόσθετο ισοδύναμο χωρίς όμως να κατονομάσει τις άλλες δύο).
Να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος του ισοδύναμου που απαιτείται για να καταργηθεί ο ΦΠΑ ανέρχεται λίγο πάνω από τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το «κενό» που απομένει να καλυφθεί μετά την επιβολή του φόρου στα τυχερά παιχνίδια διαμορφώνεται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Για τις 100 δόσεις

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων, διευκρινίστηκε ότι επήλθε συμφωνία να μειωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια το χρονικό περιθώριο που θα έχει στη διάθεσή του ο δανειολήπτης να αποπληρώσει τη δόση μετά την ημερομηνία λήξης της για να μη χάνει το δικαίωμα της ρύθμισης.
Το διάστημα αυτό είναι σήμερα 30 ημέρες και όπως εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το χρονικό αυτό διάστημα θα σβήσει σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι δανειστές δέχτηκαν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μπορεί ένας φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων να υπάγεται και στη ρύθμιση των 12 δόσεων που αφορά νέες οφειλές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εντάσσεται πριν γίνει ληξιπρόθεσμη η νέα οφειλή του.

Καλαφάτης: «Σύγχυση, ασυναρτησία και κυνισμός»

Επίθεση κατά των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», εξαπέλυσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.
Ο συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ., σε σχόλιό του για τις δηλώσεις των υπουργών κατά τη συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για σύγχυση, ασυναρτησία και κυνισμό. Τους κατηγόρησε πως έφτασαν στο σημείο να πανηγυρίζουν γιατί για πρώτη φορά βγάζουν την πρώτη κατοικία στο σφυρί.
«Μιλούσαν για νέους φόρους αλλά δεν ήξεραν ποιοι και πόσο θα είναι. Μιλούσαν για φόρους στο κρασί, αλλά μετά το ξανασκέφτονταν», επισήμανε. «Σε κάθε ερώτηση, το μόνο που έλεγαν ήταν ένα: Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει. Και αυτό στις ώρες που ζούμε είναι τραγικό» είπε ο Σταύρος Καλαφάτης.

Πηγή: efsyn.gr