29 Οκτ 2015

Σήμερα η συνάντηση του EuroWorking Group με θέμα την Ελλάδα -Τα «καυτά» σημεία

Με τις αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και και τα «κόκκινα» δάνεια, να έχουν μετατεθεί, το EuroWorking Group συνεδριάζει σήμερα με θέμα τον έλεγχο της προόδου των μεταρρυθμίσεων στην ....
Ελλάδα.
Τα πράγματα είναι δεδομένα, εν πολλοίς, και δεν μπορεί κανείς να τα παρακάμψει: η εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται επί θύραις, αλλά δεν εκταμιεύεται ακόμη όσο οι δανειστές δεν κρίνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σημαντικά σε συγκεκριμένους τομείς δράσης. Αυτή τη στιγμή, η Ευρωομάδα θα βρεθεί μπροστά σε κάποια ζητήματα για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βρει λύσεις. Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων και οι ρυθμίσεις για τα φαρμακεία είναι κάποια από αυτά, με την κυβέρνηση να απαντά πως σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή δύο νομοσχέδια και έτσι θα κλείσει τις εκκρεμότητες.
Αν συμβεί αυτό, τότε, όντως, το EuroWorking Group θα είναι σε θέση να καταγράψει πρόοδο στις προσπάθειες της Ελλάδας να περάσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έτσι να δώσει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης.
Στο ιδανικό σενάριο, το πράσινο φως θα μπορούσε να ανάψει σήμερα, στο EuroWorking Group. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Τα μηνύματα από τους δανειστές όμως, σαφώς χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών.
Όπως γράφει το Euro2day, για θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, στο υπουργείο Οικονομικών η διάταξη για παράταση της προθεσμίας υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ έως τα μέσα Νοεμβρίου είναι σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμη.
Η παράταση της προθεσμίας όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Εδώ και ένα μήνα, η κυβέρνηση ψάχνει χωρίς να βρίσκει -μέχρι χθες- ισοδύναμα για να καταργήσει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ελλείψει ισοδυνάμων που θα απέδιδαν κοντά στα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, την περασμένη εβδομάδα έριξε στο τραπέζι τον κλιμακωτό ΦΠΑ (13% στα φροντιστήρια, 23% στα σχολεία) το οποίο όμως απορρίφθηκε από την Κομισιόν. Ή 23% ή μηδέν. Το 23% η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι είναι αυτογκόλ (πέραν του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδώσει 250 εκατομμύρια ευρώ), το μηδέν θέλει ισοδύναμα.
Η διέξοδος αναζητείται σε διάφορα ισοδύναμα. Από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας (αν επιδιωχθεί εξεύρεση 250 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας η κατάθεση πινακίδων θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα ψάχνουν μετά για ισοδύναμα στην απώλεια εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας) έως την επιβολή εισφοράς στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ (όπως αποκάλυψε βουλευτής των ΑΝΕΛ).
Τι θα αποφασιστεί θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα. Διότι στο μεταξύ άρχισαν να πέφτουν πρόστιμα από εφορίες σε ιδιωτικά σχολεία τα οποία δεν εντάχθηκαν εμπρόθεσμα στις εν ισχύ διατάξεις νόμου περί ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 16 Οκτωβρίου. Όπως είναι γνωστό, η προθεσμία η οποία είχε δοθεί με απόφαση της ΓΓΔΕ έληξε, και παρατάθηκε με δελτίο Τύπου από το υπουργείο Οικονομικών. Στις εφορίες όμως αναγνωρίζουν μόνο εγκυκλίους και τα δελτία Τύπου δεν έχουν καμία ισχύ. Αρκεί λοιπόν ένας τυπικός εφοριακός για να ρίξει «καμπάνες».

Πηγή: iefimerida.gr