29 Απρ 2015

10.000 νέες θέσεις εργασίας και 1,5 δισ. έσοδα από τα απορρίμματα την επόμενη 5ετία

Της Μαριάννας Τζάννε
Mια νέα βιομηχανία, αυτή της κυκλικής οικονομίας η οποία αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και τουλάχιστον 10.000 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων και της ....
ανακύκλωσης στην Ελλάδα.
Τις εκτιμήσεις έκανε χθες από το βήμα συνεδρίου για τα απορρίμματα που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα και το Ελληνοσουηδικό Επιμελητήριο ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη.
Παρουσιάζοντας το νέο μοντέλο διαχείρισης, ο κ. Πολιτόπουλος, σημείωσε ότι στόχος είναι η αύξηση των προϊόντων από τα απορρίμματα και η μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα μας μπορεί να πιάσει μεγαλύτερους στόχους στην ανακύκλωση από εκείνους που βάζει η ΕΕ με την υποστήριξη των δήμων, των περιφερειών, των ΦΟΣΔΑ αλλά και της συμμετοχής των πολιτών. Όπως είπε δύο είναι οι βασικές άξονες του νέου μοντέλου: η επίτευξη υψηλών ποσοστών ανακύκλωσης από υλικά που δεν θα τα στέλνουμε στο εξωτερικό αλλά θα τα χρησιμοποιούμε ως πρώτη ύλη για παραγωγή προϊόντων στην Ελλάδα αλλά και τα εργαλεία με τα οποία θα γίνουν αυτά τα προϊόντα και θα διοχετευτούν στην αγορά.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΑΠΕΝ ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση εντός των επομένων ημερών με τις 16 περιφέρειες της χώρας. Τα εργαλεία με τα οποία θα πορευτεί η Αττική στον τομέα των απορριμμάτων παρουσίασε η κ. Αφροδίτη Μπιζά, Πρόεδρος του Συνδέσμου για τα απορρίμματα της Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Έμφαση θα δοθεί στην πρόληψη, στη χωριστή συλλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την επανάχρηση. «Ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο οικονομικά και οικολογικά, με δημόσιο έλεγχο, το οποίο θα αποτελέσει ισχυρό χαρτί ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία» ανάφερε η κ. Μπιζά.
Η περιφέρεια Αττικής κινείται σε δύο κυρίως άξονες αυτή την περίοδο. Ο πρώτος είναι η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού μέχρι τον Ιούνιο καθώς η αναθεώρηση αποτελεί αιρεσιμότητα του εγκεκριμένου ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 με προθεσμία εκπλήρωσης την 30η Σεπτεμβρίου 2015.
Ο δεύτερος είναι η υποστήριξη και καθοδήγηση των δήμων στην δημιουργία τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, με τα οποία θα αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας. Κάποιοι δήμοι έχουν ανταποκριθεί αλλά η κρίσιμη μάζα βρίσκεται σε πυρετώδης διεργασίες για να το πετύχει. «Ο ρόλος των δήμων, είναι να μην περιορίζεται στη σημερινή πεπατημένη, της αποκομιδής και της μεταφοράς των σύμμεικτων απορριμμάτων στη Φυλή και μπλε κάδων στα ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ, αλλά να είναι πιο ενεργητικός, υπηρετώντας τις προτεραιότητες ενός σύγχρονου και φιλικού στο περιβάλλον εναλλακτικού μοντέλου που περιλαμβάνει την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, κλπ.
Με τον τρόπο αυτό θα μειώσουμε την ποσότητα των ΑΣΑ που θα κατευθύνεται στις εγκαταστάσεις περιφερειακού ή και εθνικού επιπέδου για επεξεργασία ή τελική διάθεση, σημείωσε η κ. Μπιζά. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι προχθές η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, υπέγραψε τη σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου και του δήμου Ύδρας σχετικά με την αποκατάσταση ΧΑΔΑ και την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδας διάθεσης υπολειμμάτων του δήμου Ύδρας.
Τους τρόπους με τους οποίους μείωσαν στο 1% τα οικιακά απορρίμματα που φτάνουν για ταφή ανέλυσαν από την πλευρά τους οι Σουηδοί αξιωματούχοι. Στην εναρκτήρια ομιλία της η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα κ. Σαρλότ Ράνμπεργκ, σημείωσε ότι η προσπάθεια της Σουηδίας ξεκίνησε από την δεκαετία του '60 με σειρά νομοθετικών διατάξεων και με την ενεργή συμμετοχή πολιτών και παραγωγών.
«Απαγορεύτηκε η χρήση πλαστικών συσκευασιών που δεν ήταν εγκεκριμένες από το σύστημα ανακύκλωσης. Έτσι η ανάληψη ευθύνης περιόρισε σημαντικά τα απόβλητα» επισήμανε η Πρέσβης της Σουηδίας. Επιπλέον, η Σουηδία επέβαλε τη φορολόγηση των δήμων που διατηρούσαν χωματερές με αποτέλεσμα οι φόροι αυτοί να είναι πιο δαπανηροί από το να φτιάχνει κανείς υποδομές. Από την ΚΕΔΕ ο πρώην πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και τέως δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης, τόνισε ότι το νέο μοντέλο διαχείρισης πρέπει να δίνει έμφαση στην εντατική ανακύκλωση χωρίς όμως να φορτώνει τα λειτουργικά κόστη στους δήμους και τους πολίτες.

Πηγή: newmoney.gr