29 Απρ 2015

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προεξοφλώντας συμφωνία

Περισσότερο πιθανή βλέπουν μια συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της οι επενδυτές παρά το αδιέξοδο, όπως δείχνουν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που υποχωρούν τις τελευταίες μέρες.
Σε ανάλυσή του για την αγορά ομολόγων, κι ....
επικεντρώνοντας στα ελληνικά ομόλογα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, τονίζει ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί και θα αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Παρακολουθώντας τις κινήσεις των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ο οίκος έχει εντοπίσει σημαντική αποκλιμάκωση, με τον αντίστοιχο δείκτη (Greece Sovereign Bond Index) να έχει υποχωρήσει 3,3% στο 18,72% (10ετές ομολογο) παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε λύση στο πρόσφατο Eurogroup της Ρίγας.
Αντίστοιχη υποχώρηση έχει παρουσιάσει και η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου, που βρέθηκε στο 21,9% σήμερα, ακολουθώντας την καθοδική τάση που ξεκίνησε τη Δευτέρα, μετά την καθησυχαστική συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την αναδιάταξη της ομάδας διαπραγμάτευσης, δίνοντας στην ουσία συντονιστικό ρόλο στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η απόδοση έφτασε ακόμα και το 29,661% στις 21 Απριλίου, πριν μια εβδομάδα, καθώς οι φόβοι για μια επικείμενη στάση πληρωμών έφτασαν στο αποκορύφωμα.
sp
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλυση του S&P, καθοδική κίνηση ακολούθησαν τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα την ίδια περίοδο, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κατά 13 μονάδες βάσης στο 0,81% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,93%.
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο γερμανικός δείκτης Sentix δείχνει ότι αυξάνονται οι προσδοκίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο ελληνικός δείκτης του Sentix "Euro Break-up Index", ο οποίος δημιουργήθηκε ύστερα από δημοσκόπηση 1.023 ανθρώπων (επενδυτών, πολιτών κτλ). αυξήθηκε στο 48,3% τον Απρίλιο από το 35,5%, ένα ποσοστό που αντανακλά το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις δηλώσεις των πολιτικών ότι δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα.

Πηγή: newmoney.gr