18 Μαρ 2015

«Ραβασάκια» σε 1 εκατ. οφειλέτες για ληξιπρόθεσμα χρέη

 Η ρύθμιση-εξπρές δίνει τη δυνατότητα να πληρώσει ο οφειλέτης οποιοδήποτε ποσό «έναντι» της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων
Οφειλέτες με χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και πολλούς μήνες κι έχουν συσσωρεύσει σημαντικού ύψους προσαυξήσεις έχουν σημαντικό κίνητρο να σπεύσουν να κάνουν χρήση της «ειδικής» ρύθμισης πριν τεθεί σε εφαρμογή συνολικά το ....
νέο πλαίσιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να στείλει περίπου 1 εκατομμύριο ειδοποιητήρια, κυρίως σε παλιούς οφειλέτες με αρρύθμιστα χρέη, με τα οποία θα τους καλεί να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται μέχρι τις 27 Μαρτίου, για να κλείσουν με σημαντικό όφελος λογαριασμούς τους με την Εφορία.
Για παράδειγμα, αν κάποιος οφειλέτης χρωστάει στην Εφορία 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 2.000 είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 3.000 προσαυξήσεις, μπορεί να καταβάλει όλο το ποσό της αρχικής οφειλής και να γλιτώσει 3.000 ευρώ, καθώς διαγράφονται άμεσα οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα.
Η ρύθμιση-εξπρές δίνει ακόμα τη δυνατότητα να πληρώσει ο οφειλέτης οποιοδήποτε ποσό «έναντι» της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε.
Δηλαδή, εάν ο φορολογούμενος πληρώσει τα 1.000 ευρώ από τα 2.000 ευρώ της αρχικής οφειλής (το 50% του αρχικού χρέους), θα γλιτώσει κι από το 50% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή άλλων 1.500 (τα οποία αντιστοιχούν στο 50% του ποσού των 3.000 ευρώ που είναι οι προσαυξήσεις).
Στα «ραβασάκια» που θα σταλούν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνεται και η προειδοποίηση ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στην πρόσκληση θα ληφθούν όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (κατασχέσεις καταθέσεων στις τράπεζες, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων κ.λπ.).
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προειδοποιεί ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στην πρόσκληση θα ληφθούν όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Πηγή: efsyn.gr