18 Μαρ 2015

Σε πορεία σύγκρουσης κυβέρνηση και εταίροι

Προβληματισμός στην κυβέρνηση μετά τους ωμούς εκβιασμούς από Ευρωπαίους αξιωματούχους  

συνόδου κορυφής.
Την ώρα που οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια βαίνουν από το κακό στo χειρότερο με υπαιτιότητα των θεσμών, οι οποίοι παραμένουν ουσιαστικά αμετακίνητοι στις θέσεις τους και το mail Χαρδούβελη, λάδι στη φωτιά έριξε επιστολή του τοποτηρητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο.
Ο τελευταίος εξέφρασε την προκλητική απαίτηση των δανειστών για απόσυρση ακόμη και του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση που ψηφίζεται σήμερα, χαρακτηρίζοντας τα νομοσχέδια μονομερείς ενέργειες, κατά παράβαση των αποφάσεων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Στην επιστολή του, ο κ. Κοστέλο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας αναφέρατε το προγραμματισμένο να περάσει από το Κοινοβούλιο αύριο (σ.σ. σήμερα) νομοσχέδιο για την "ανθρωπιστική κρίση". Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των δόσεων, πρόκειται να πάνε στο Κοινοβούλιο σύντομα. Θέλουμε να παροτρύνουμε έντονα σε κατάλληλες διαβουλεύσεις πολιτικής πρώτα, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο. Διαφορετικά πράττοντας, συνιστά μονομερή αποσπασματική κίνηση που δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Σενάρια α λα Κύπρος από τον Ντάισελμπλουμ
Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος του Eurogroup συνέχισε -και- χθες τις προκλήσεις σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, με προφανή στόχο να σπείρει τον φόβο και τη σύγχυση λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι το μοναδικό σενάριο για την Ελλάδα.
Αντιθέτως, είπε, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως αυτή που επιλέχθηκε στην Κύπρο. «Σκεφτείτε την Κύπρο. Οι τράπεζες εκεί περιόρισαν τις αναλήψεις καταθέσεων για ένα διάστημα, στις εισροές και εκροές κεφαλαίων επιβλήθηκαν πολυάριθμοι όροι, επομένως όλα τα σενάρια είναι ακόμη δυνατά».
«Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται»
Οι αναφορές του Γερούν Ντάισελμπλουμ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «χρήσιμο για όλους θα ήταν ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην ευρωζώνη».
«Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στον ρόλο που του έχει ανατεθεί. Ολα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας. Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίδης.
«Δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου» δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης.
«Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκβιάζεται» σχολίασε από την έδρα η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πηγή: efsyn.gr