10 Φεβ 2015

Αυτό είναι το σχέδιο που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Eurogroup

Αντριάνα Βασιλά
Πρόγραμμα γέφυρα  έως και τον Σεπτέμβριο,  σκοπεύει να παρουσιάσει στο κρίσιμο Eurogroup  της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά. Αρχικά ....σκέπτονταν το ίδιο αυτό πρόγραμμα να ζητηθεί  έως  το τέλος Μαΐου  αφού τότε λήγουν  και  τα δύο ομόλογα των  7δις €.

Ακόμη  η ελληνική Κυβέρνηση αποζητά την υποστήριξη των κρατών μελών στο Eurogroup, αν και σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους δεν αναμένεται  να βρεθεί λύση αυτή  την Τετάρτη, μιας και κάποιοι εταίροι μας  θα προσπαθήσουν να μας σφίξουν την θηλιά στον λαιμό μας  έως  τουλάχιστον και  την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως η  ελληνική πρόταση στηρίζεται σε 4 άξονες.

1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τέλος Αυγούστου στο οποίο θα εμπεριέχεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να καταργούνται είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
2) Δραστική μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά θα φτάσουν κατ'ανώτατο όριο στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.
3) Διευθέτηση του χρέους με swaps και «άληκτα» ομόλογα που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκουν υποστήριξη και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
4) Μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Για το διάστημα της παράτασης, η Ελλάδα θα αντλεί ρευστότητα με επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων έως 8 δισ. ευρώ και ένα μέρος τουλάχιστον από την δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να της δοθούν τα 1,9 δισ. τουλάχιστον που αποτελούν μέρος από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Στο κείμενο θα προβλέπεται και η αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ταυτόχρονα σε επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προτείνει τα ακόλουθα:

1. καταβολή των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ- συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ ευρώ προς την Ελλάδα με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
2. Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.
3. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελεχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
4. Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Swaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
5. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.
6. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ.
 
Πηγή: topontiki.gr