11 Φεβ 2015

Με συνταγή κινδυνολογίας και επιχειρήματα Σόιμπλε, ο Αντ. Σαμαράς

Σε οικεία κινδυνολογικά χωράφια και με επιχειρηματολογία στη λογική του Β. Σόιμπλε, κινήθηκε η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά, κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ενώ παρουσιάστηκε και με μια διάθεση εμφάνισης των ....
επιλογών της κυβέρνησής του ως μονόδρομο. Σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της χώρας υποστήριξε ότι οι εταίροι «νομικά δεν έχουν την δυνατότητα, αλλά μπορούν να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, να κλείσουν την ρευστότητα», ενώ έκανε αυστηρές παρατηρήσεις προς τα στελέχη της κυβέρνησης ούτε να σκεφτούν καν την προοπτική ενός δημοψηφίσματος για την νέα συμφωνία.
Αν και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχολίασε ότι «ακούστηκαν πολλά για τις διαπραγματεύσεις και ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα διαπραγματεύεται όρθια» συμπληρώνοντας ότι «σας εύχομαι όταν μπαίνετε, και κυρίως όταν βγαίνετε, από το Eurogroup να είσαστε όρθιος». Στην συνέχεια, επιχείρησε να αποδομήσει τα λεγόμενα «διηνεκή ομόλογα» ως μέσο ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.
Εξίσου απορριπτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και για τις συμμαχίες που επιχειρεί να συνάψει η κυβέρνηση. «Νομίσατε ότι πήρατε στήριξη από την Ουάσιγκτον, όμως η Ουάσιγκτον δεν βάζει λεφτά» παρατήρησε, ενώ και για το ζήτημα της «συμμαχίας του Νότου» αμφισβήτησε την ύπαρξη της σχολιάζοντας ότι «θα πάτε στις Βρυξέλλες και θα πετύχετε το ακατόρθωτο, να ενώσετε τον ευρωπαϊκό Βορρά με τον ευρωπαϊκό Νότο».
Αναφερόμενος στα όσα αποδίδονται στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, για το 70% των μέτρων του Μνημονίου, μίλησε για «κωλοτούμπα» ζητώντας από την κυβέρνηση να του ζητήσει συγγνώμη. «Σήμερα κάνετε την κωλοτούμπα και δεν νοιώθετε την ανάγκη ούτε να ζητήσετε ένα συγγνώμη για όσα έχετε πει εις βάρος μας» παρατήρησε χαρακτηριστικά. Yπογράμμισε ακόμη ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η κυβέρνησή του είναι «στερεά θεμέλια» που παρέδωσε στην νέα κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε και για το e-mail Χαρδούβελη υποστηρίζοντας ότι αποτελούνταν από μέτρα που η τρόικα ζητούσε κι η κυβέρνηση του απέρριψε «σχεδόν στο σύνολό τους». Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά εμπιστευτικό έγγραφο που αναγράφει μέτρα που η τρόικα ζητούσε το 2014, αλλά η κυβέρνησή του δεν πήρε.
Τέλος, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό γιατί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσε τους πολίτες να μην πληρώσουν το χαράτσι, ενώ τώρα τους το ζητά για το καλό της πατρίδας. Έντονη κριτική άσκησε και για την προοπτική της κατάργησης των φυλακών τύπου Γ ισχυριζόμενος ότι έτσι θα δραπετεύουν πιο εύκολα οι τρομοκράτες, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στις αναφορές του αυτές σχολίασε ότι «μάλλον άγγιξα ευαίσθητες χορδές μίας συγκεκριμένης συνιστώσας».
 
Πηγή: avgi.gr