19 Φεβ 2015

Καμμένος: Δεύτερο Πεντάγωνο η Λάρισα - Σε έξι μήνες η πρώτη ΜΟΜΑ

Το Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου που εδρεύει πλέον στο στρατηγείο στο Κουτσόχερο εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέφθηκε παράλληλα, την 1η Στρατιά στην Λάρισα, το ΑΤΑ, την 110 ΠΜ και το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο....

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, «η Λάρισα αποτελεί για τις Ένοπλες Δυνάμεις ένα δεύτερο Πεντάγωνο, ένα δεύτερο Στρατηγείο και θα παραμείνει έτσι».
«Με ιδιαίτερη χαρά είμαι σήμερα εδώ, στη Λάρισα. Είχα τη χαρά και την τιμή, για πρώτη φορά ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, να επισκεφθώ την 1η Στρατιά, να συνομιλήσω με τον Στρατηγό, τους Αξιωματικούς και τα Στελέχη. Επισκεφθήκαμε το πρότυπο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στηρίζει τις κοινές επιχειρήσεις στην Κεντρική Αφρική. Ένα Στρατηγείο που απέδειξε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν άριστα να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς στρατούς.
Πριν από λίγο, εγκαινιάσαμε ένα κορυφαίο έργο για την Πολεμική Αεροπορία, το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, από εδώ, από τη Λάρισα, μαζί με το Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας. Με ένα υπερσύγχρονο σύστημα, θα ελέγχεται το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας, τώρα στο ΑΤΑ, αργότερα στην 110 Π.Μ», ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε παράλληλα την επαναδημιουργία μονάδας ΜΟΜΑ στην Λάρισα, μετά από εκείνες που θα δημιουργηθούν στο Λουτράκι και στην Μακεδονία και εκτίμησε ότι η πρώτη μονάδα ΜΟΜΑ θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και στην εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε:
«Είναι σημαντικό ότι σε μία δύσκολη στιγμή που το έθνος διαπραγματεύεσαι ενωμένο στο εξωτερικό, έχουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εκλέγεται με πάρα πολλή μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες μπορούμε να ενωθούμε και όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι από κοινού διεκδικούμε και θα πετύχουμε και τον στόχο μας. Έχουμε μία μάχη τις επόμενες ώρες στο Eurogroup και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες ενωμένοι με έναν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με πολιτικές δυνάμεις που έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί πλέον να αντιπολιτεύονται σε μία εθνική προσπάθεια, θα πετύχουμε το λογικό. Γιατί αυτό που ζητάμε είναι το λογικό. Δηλαδή να εφαρμοστεί η Δημοκρατία. Οι πολίτες να επιλέγουν την πολιτική την οποία θέλουν να ασκηθεί από μία εκλεγμένη Κυβέρνηση. Και αυτό θα γίνει αρκετά σύντομα προκειμένου η πορεία της χώρας με ένα νέο πολιτικό σύστημα και μία νέα πολιτική, να σταματήσει την στοχοποίηση των Ελλήνων, την ανεργία, την εσωτερική υποτίμηση, τα λουκέτα».
Όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις ο Π. Καμμένος, επεσήμανε ότι «η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη χαράξει μία νέα πολιτική και δήλωσε ότι η 1η Στρατιά που εδρεύει στην Λάρισα, θα δεχθεί το σύνολο μαζί των στρατευσίμων (και αυτών που υπηρετούν σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις επόμενες σειρές που έρχονται) ώστε να υπάρξει μία ποσόστωση ικανοποιητική για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων από στρατεύσιμους σε μονάδες».
Υπενθύμισε δε ότι η πρώτη απόφαση που πήρε η νέα ηγεσία του Υπουργείου, ήταν να δοθεί το επίδομα της παραμεθορίου που παίρνουνε τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στην Μακεδονία, στην Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου.
Εξάλλου ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και να δικαιωθεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την τεράστια αδικία την οποία υπέστη. Θα δοθεί κατ΄ αρχήν, διευκρίνισε, αύξηση στους μισθούς και στις συντάξεις, «αυτό που μπορούμε να δώσουμε άμεσα», και με δόσεις που όπως είπε ελπίζει ότι πολύ σύντομα θα καθοριστούν (η αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της τον Μάρτιο), θα δοθούν και τα αναδρομικά όλα, ένα μέρος προς το τέλος κάθε μήνα. «Να ξέρετε ότι αυτά θα προκύψουν και από αρκετές περιπτώσεις εξοπλιστικών που έχουν οδηγηθεί ήδη στο εσωτερικών υποθέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά την επίσκεψή του στους στρατιωτικούς σχηματισμούς της Λάρισας, συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευαγγ. Τουρνάς.