20 Φεβ 2015

Λογιστικό έλεγχο του χρέους προαναγγέλλει η Κωνσταντοπούλου

Τη δέσμευση της κυβέρνησης και της ίδιας, ως Προέδρου της Βουλής, εξέφρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας, ότι θα διεκδικήσει για τον ελληνικό λαό «αξιοπρέπεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη», προσθέτοντας, ότι προσβλέπει στη...
στενή συνεργασία του ελληνικού κοινοβουλίου με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στην επανάκτηση των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, από τις οποίες διολισθαίνει.
Μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, τόνισε επίσης, ότι το κοινοβούλιο θα τιμήσει την ανάγκη του ελληνικού λαού να μάθει για το χρέος, σημειώνοντας, ότι «έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλίες για λογιστικό έλεγχο του χρέους».

Την προσδοκία, ότι θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις «γρήγορα και με καλό αποτέλεσμα», εξέφρασε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, υπενθυμίζοντας, ότι η νέα κυβέρνηση προβάλλει τις διεκδικήσεις της ως ισότιμο μέλος, χωρίς την πρόθεση να ρίξει το βάρος στους ευρωπαίους φορολογούμενους και με επίγνωση της κρισιμότητας της στιγμής.

Ο κ. Χουντής τόνισε, ότι το όραμα της κυβέρνησης είναι μια Ευρώπη με έμφαση στις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με ειρηνικό ρόλο στον διεθνή χώρο που είναι γεμάτος συγκρούσεις.

Σε αυτό το όραμα, πρόσθεσε, θέση μας είναι να παίξει καθοριστικό ρόλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με τα εθνικά κοινοβούλια και θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, είπε ότι η χώρα ζει κρίσιμες ώρες, ενόψει μάλιστα της συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας, ότι η ΕΕ η οποία στηρίζεται στους έντιμους συμβιβασμούς θα βρει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και θα γεφυρώσει ακόμη μια φορά τις διαφορές.

Η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαριέτα Γιαννάκου, εξέφρασε την προσδοκία ότι θα εξευρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός και η καλύτερη λύση για τον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να μην επιμηκυνθεί η λιτότητα, να υπάρξει ευημερία και ανάπτυξη.

Για «άμεση προσχώρηση της νέας κυβέρνησης στο ρεαλισμό», έκανε λόγο η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Σπυράκη, προσθέτοντας, ότι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θέση που προκάλεσε την απάντηση του κ. Παπαδημούλη, ο οποίος είπε: «υπάρχει ο ρεαλισμός της διαπραγμάτευσης και ο ρεαλισμός της προσχώρησης».

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λ. Αντωνακόπουλος, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν δύο ημερίδες στην Άρτα και τα Ιωάννινα για το ΕΣΠΑ, για την προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην περιφέρεια.

Στην εκδήλωση που έγινε για τον εορτασμό του νέου έτους, καθυστερημένα λόγω των εθνικών εκλογών που μεσολάβησαν, παρευρέθησαν ευρωβουλευτές, πρέσβεις, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι ΜΚΟ κ.α.