13 Φεβ 2015

Κυβέρνηση: Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση!

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Αισιόδοξη δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως επισημαίνουν στελέχη του Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο και η ομάδα διαπραγμάτεσης συνεχίζει με...
νηδφαλιότητα και αποφασιστικότητα, ενώ όπως επισημαίνουν μέσα σε « 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια».
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι οι επαφές που έκαναν τόσο σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών αλλά και Υπουργών Οικονομικών, έφεραν αποτελέσματα.
Ως επιχείρημα αναφέρουν τις χώρες που κράτησαν θετική στάση έναντι της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι «η στάση που κρατήθηκε τη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο έλληνας Πρωθυπουργός, ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά είχαν πολιτική ουσία».
«Δεν υποκύψαμε στις απειλές» λένε στην κυβέρνηση
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι «εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση / παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων».
«Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση με τεχνικά κλιμάκια»
Σε μια προσπάθεια να κοπάσει ο θόρυβος που δημιουργήθηκε για τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια, από το Μαξίμου σημειώνουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. «Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν / εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία».
Η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. «Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει, και όπως διαφαίνεται συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφτούν και δηλώνει ξεκάθαρα ότι ζητήματα όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.
«Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Πάντως όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του Α. Τσίπρα, η ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη, όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων , το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.
«Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα» υπογραμμίζουν.