16 Φεβ 2015

Πού κόλλησε η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για την Προεδρία

Διπλή καραμπόλα, εσωτερικού και εξωτερικού μετώπου, έφερε την εμπλοκή στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πέραν της αντίδρασης της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζανη, το πλέον ουσιαστικό ζήτημα έχει προκύψει στις Βρυξέλλες και αφορά την «διαδοχή» του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν. Συγκεκριμένα, οι ....
αρχικές αντιρρήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αντικατασταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από αριστερό επίτροπο έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ξεπεραστεί. Δεν έχει ξεπεραστεί όμως - και παραμένει κάθετος σε αυτό - η πρόθεση του να δώσει στον νέο επίτροπο σαφώς υποβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο και, δη, σε καμία περίπτωση το βαρύ χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων που κατέχει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι δύο εναλλακτικές που έχει δώσει στην Αθήνα είναι τα χαρτοφυλάκια Περιβάλλοντος και Αλιείας, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιμένει στη διατήρηση του χαρτοφυλακίου της μεταναστευτικής πολιτικής.
Το θέμα συζητήθηκε στην χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χωρίς να υπάρξει κατάληξη. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την έκβαση του αποψινού Eurogroup και του συνολικού κλίματος στη διαπραγμάτευση, ωστόσο οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν τον κ. Γιούνκερ αμετακίνητο και αποφασισμένο να μην δώσει το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων σε αριστερό επίτροπο. Παράγοντες της Κομισιόν, δε, επεσήμαναν χθες ότι ειδικά το κεφάλαιο των Εσωτερικών Υποθέσεων θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο γιατί περιλαμβάνει και θέματα τρομοκρατίας.
Ο κ. Γιούνκερ είχε εξ αρχής αντιμετωπίσει αρνητικά την αλλαγή επιτρόπου διότι θα αλλάξει και την πολιτική ισορροπία στην Κομισιόν που σήμερα αριθμεί 14 Χριστιανοδημοκρατες και 14 Σοσιαλδημοκράτες.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πλέον μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα, αν και ο πρωθυπουργός είχε τουλάχιστον δύο επικοινωνίες με τον κ. Αβραμόπουλο τις τελευταίες ημέρες, στις οποίες και φέρεται να είχε κλειδώσει η υποψηφιότητα του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Πηγή: tvxs.gr