19 Φεβ 2015

Σε λίγες ημέρες στη Βουλή ο νόμος για την προστασία από τους πλειστηριασμούς

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την προστασίας της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Το σχέδιο ήταν αρχικά προγραμματισμένο να κατατεθεί σήμερα με την προοπτική να ψηφιστεί έως την Παρασκευή....
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, κρίθηκε απαραίτητη η παράταση της διαβούλευσης για μερικές ακόμη ημέρες.
Η προστασία αναμένεται να αφορά την κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία έως 400.000 ευρώ, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει και κλιμάκωση προς τα πάνω, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη (π.χ. οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά).
Παράλληλα όμως τίθεται μια σειρά συνδυαστικών κριτηρίων (εισοδηματικά και περιουσιακά), που δεν επιτρέπουν σε δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας εξηγούν ότι για να προστατεύεται ο δανειολήπτης από πλειστηριασμό της α' κατοικίας θα πρέπει να συνδυάζει αθροιστικά τρία κριτήρια: ύψος συνολικής αξίας ακίνητης περιούσιας, ύψος ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και ύψος καταθέσεων.
Εκτιμήσεις ότι η αναβολή της κατάθεση τους νομοσχεδίου συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αντικρούονται από το αρμόδιο υπουργείο που υποστηρίζει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν συνιστά μονομερή ενέργεια.
Πηγή:http://tvxs.gr