18 Φεβ 2015

ΟΗΕ: Καλωσορίζει τις αλλαγές στην πολιτική μετανάστευσης της Ελλάδας

Το σχέδιο της νέας Κυβέρνησης της Ελλάδος «για μια συνολική αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 8 Φεβρουαρίου 2015», χαιρετίζει, με ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες,...
το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το Γραφείο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προγραμματικές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού για την Μετανάστευση, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία όπως αναφέρεται, «επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να σεβαστεί το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις».
«Αυτές είναι πολύ καλοδεχούμενες ενδείξεις, όπως καλοδεχούμενη είναι και η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να δώσει την ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα» δήλωσε ο Γιαν Γιαράμπ, περιφερειακός εκπρόσωπος για την Ευρώπη του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών υπήρξαν για πολύ καιρό, πηγή ανησυχίας. Συμπεριλαμβάνουν τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, τις κατασταλτικές αστυνομικές επιχειρήσεις (Ξένιος Ζευς), τις μακροχρόνιες μεταφορές ρουτίνας σε εγκαταστάσεις κράτησης, όπως και τις άσχημες συνθήκες σε αυτές τις εγκαταστάσεις».
Έχει αναφερθεί ότι η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» οδήγησε σε προσβλητικούς ελέγχους μεγάλου αριθμού προσώπων, υποθέτοντας ότι ήταν παράτυποι μετανάστες, είπε ο κ. Γιαράμπ.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης έχουν τεθεί υπό κράτηση. Αυτό συνέβαλε σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στον συνωστισμό και συχνά στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες μετανάστες και αναζητούντες άσυλο κρατούνται σε κέντρα όπως αυτό της Αμυγδαλέζας, το οποίο έγινε πρόσφατα θέατρο μιας μακράς διαμαρτυρίας».
Επιπλέον, ο περιφερειακός εκπρόσωπος ενθάρρυνε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις άλλες γνωστές προκλήσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. Επισήμανε ιδιαίτερα την αποτυχία των αρχών να διερευνήσουν κατάλληλα τον ρόλο της ακτοφυλακής στην τραγωδία στο Φαρμακονήσι (27 Ιανουαρίου 2014), όπου πολλές γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους . «Η καταδίκη ενός νεαρού Σύρου σε 145 χρόνια φυλάκισης- ενώ οι ακτοφύλακες απολαμβάνουν πλήρη ατιμωρησία- θεωρείται από την κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ακατανόητο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επίσης, αναφέρεται ότι «είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί στην περίπτωση των πυροβολισμών κατά των μεταναστών που μάζευαν φράουλες στη Μανωλάδα (Απρίλιος 2013), οι εργοδότες των οποίων δεν διώχτηκαν σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τις κυρώσεις κατά των εργοδοτών».
Ο περιφερειακός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης την ευρέως κατακριτέα οδηγία για την υγεία, η οποία επιβάλει την υποχρεωτική εξέταση για AIDS στους παράτυπους μετανάστες και άλλες κατηγορίες ατόμων.
Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δηλώνει τέλος, «έτοιμο να προσφέρει συμβουλές και καθοδήγηση στην κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα θέματα των δικαιωμάτων των μεταναστών και άλλων ευάλωτων ομάδων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας, μεταξύ των οποίων άτομα με αναπηρία, παιδιά σε εναλλακτική θεραπεία, ηλικιωμένοι και Ρομά».
Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη με έδρα τις Βρυξέλλες, εκπροσωπεί τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη. Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ο κύριος αξιωματούχος του ΟΗΕ για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.