20 Φεβ 2015

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα έκανε την Ευρώπη να αλλάξει σελίδα

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup,έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:
«Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup, ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη....
Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί συμφωνία.
Διαπραγμάτευση σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού και επίσης, να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη αν αυτό που σου προτείνουν δεν είναι σωστό στη βάση ότι δεν έχεις τη λαϊκή εντολή να το αποδεχτείς.
Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας κυβέρνησης στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε.
Παρά το ότι αντιμετωπίζαμε την αμείλικτη ημερομηνία της 28/2 και τα χρονικά περιθώρια ήταν απάνθρωπα, αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη με τους εταίρους και να έχουμε θετικό αποτέλεσμα
Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με τη ιδεολογία. Το σεβασμό στους κανόνες με το σεβασμό στη Δημοκρατία.
Δεν αποδεχόμαστε ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτα. Συνδυάσαμε την αποφασιστικότητα να μείνουμε όρθιοι , ιδίως κάτω από το βάρος των χρονικών ορίων και των εξελίξεων και να συνδυάσουμε την αποφασιστικότητα να είμαστε όρθιοι με μια επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε συμφωνία.
Δεν είναι η στιγμή να γιορτάσουμε γιατί η συμφωνία είναι μικρό βήμα, αλλά σε νέα κατεύθυνση.
Όταν θα τελειώσει η συνέντευξη, θα καταπιαστούμε να φτιάξουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους μας – το σαββατοκύριακο θα είναι σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς ότι αφήνουμε το μνημόνιο πίσω και παράγουμε μεταρρυθμίσεις βαθιές που αγγίζουν κακοήθειες της ελληνικής οικονομίας, που δεν θίχτηκαν στο παρελθόν, όταν πλήττονταν οι αδύναμοι.
Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα. Αποτρέψαμε μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ ή η μείωση συντάξεων, στα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνησης με e-mails.
Αποτρέψαμε τη δέσμευση για αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Θα δούμε τις πραγματικές συνθήκες με τους εταίρους μας (δείτε στη συμφωνία τον όρο appropriate) δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες χρονιές που να συνάδουν με την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, και τη συμφωνία για το ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές πλεόνασμα που συμβάλει στην απομείωση του χρέους και στην προσπάθεια να ανακουφιστεί ο ιδιωτικός τομέας, που θα οδηγούνταν σε πλήρη ασφυξία εάν μέναμε στα προηγούμενα πρωτογενή πλεονάσματα.»
Πηγή:http://www.newsbomb.gr