20 Φεβ 2015

Κάναμε ότι ήταν δυνατό. Τιμωρία οι περαιτέρω απαιτήσεις

Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα όλα τα βήματα που μπορούσε να κάνει, στο δρόμο που οδηγεί σε μία κοινή επωφελή συμφωνία με τους εταίρους της, εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός...
Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα για επιπλέον περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη κι ότι αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί θα είναι για λόγους «τιμωρίας».
«Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Reuters. «Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε», κατέληξε.
«Κάναμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Daily Telegraph. «Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να αποφύγουμε οιεσδήποτε κινήσεις που θα διακύβευαν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την ελληνική ανταγωνιστικότητα. Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε όμως είναι πως η δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα συνεχιστεί μόνο επειδή το λένε οι κανόνες», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός.
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πράξη, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ήδη κάνει περισσότερη δημοσιονομική σύσφιξη από ό,τι έχει γίνει ποτέ από οποιαδήποτε χώρα σε καιρό ειρήνης και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση με μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ».
«Δεν υπάρχει μακροοικονομικό επιχείρημα για περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη. Ο μόνος λόγος για να γίνει αυτό θα είναι σε όρους τιμωρίας» καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών, την ώρα που η Γερμανία διατηρεί τη σκληρή στάση της θέλοντας ίσως να δώσει ένα παράδειγμα προς αποφυγή στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πηγή:http://tvxs.gr