13 Φεβ 2015

Εκεχειρία και ειδικό καθεστώς στην αν. Ουκρανία, τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μινσκ

Με τη συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία από τα μεσάνυχτα της 15ης Φεβρουαρίου και την απόσυρση βαρέων όπλων, καθώς και ειδικό καθεστώς στις "φιλορωσικές" περιοχές, ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες συνομιλίες που διεξάγονταν στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ανάμεσα στους ....
προέδρους Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Πέτρο Ποροσένκο και Φρανσουά Ολάντ, καθώς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών. "Συμφωνήσαμε κατά την άποψή μου για πολλά. Συμφωνήσαμε για την κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της 15ης Φεβρουαρίου" δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντική εξέλιξη την "απόσυρση βαρέων όπλων" από την περιοχή των συγκρούσεων στο Ντονμπάς.
Αναλυτικά, η συμφωνία προβλέπει απελευθέρωση και ανταλαγγή ομήρων που κρατούνται παράνομα, με βάση την αρχή "όλοι για όλους". Μέχρι το τέλος του 2015 θα τεθεί σε ισχύ νέο σύνταγμα στην Ουκρανία, το οποίο θα ορίζει την αποκέντρωση και θα περιλαμβάνει διάταξη που προβλέπει ειδικό καθεστώς για τις φιλορωσικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Επίσης, η νέα συμφωνία περιλαμβάνει την απόσυρση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από την Ουκρανία, υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ.
Οι ηγέτες των φιλορωσικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ αρχικά είχαν απορρίψει τη συμφωνία που τους προτάθηκε από την τετραμερή για τη επίλυση της κρίσης, ωστόσο στη συνέχεια την αποδέχτηκαν.
Η τετραμερής συνάντηση κορυφής για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία διήρκεσε συνολικά δεκαέξι ώρες, ωστόσο διακόπηκε για λίγη ώρα το πρωί, με πρώτο τον Ποροσένκο να εγκαταλείπει την αίθουσα των διαβουλεύσεων δηλώνοντας ότι "δεν υπάρχουν καλά νέα" και πως οι όροι που έθεσε η ρωσική πλευρά είναι "απαράδεκτοι".
Όπως σημείωσε νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ», οι συνομιλίες αυτές ήταν οι μακρύτερες στην καριέρα του Ρώσου προέδρου.
Μ. Σ
Πηγή: ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ
 
Από την avgi.gr