11 Φεβ 2015

Νικολούδης: 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής – 7 δισ. η αποκρυβείσα ύλη!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Έτοιμος να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης. Όπως είπε ο υπουργός αυτή τη στιγμή ελέγχονται πάνω από 3.500 υποθέσεων από διάφορες...
λίστες και το σύνολο της φοροδιαφυγής ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ!
Του Βασίλη Σκουλαράκου
Σαφάρι γενικευμένων ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια για πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Παναγιώτης Νικολούδης.
Στόχος, όπως τόνισε, η εισροή σημαντικών ποσών στα δημόσια ταμεία και η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.
Ο υπουργός Επικρατείας έστειλε μήνυμα προς επιχειρηματίες και εγχώρια διαπλοκή πως έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποκαλύψουν τη δράση τους και τον τρόπο με τον οποίο κατέκλεβαν τόσα χρόνια το κράτος αποφεύγοντας να αποδώσουν φόρους.
Ο κ. Νικολούδης υποστήριξε ότι η διαφθορά είναι μία από σημαντικότερες αιτίες θεσμικής και οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε ότι το νεοσύστατο υπουργείο του, αν και δεν έχει ακόμα ούτε εγκαταστάσεις, ούτε γραμματεία, έχει ήδη ξεκινήσει να παράγει έργο.
Σχετικά με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, ο νέος υπουργός περιέγραψε τις δράσεις του, τονίζοντας πως στη χώρα μας δεν υπήρξε από το 1974 και μέχρι σήμερα, όχι αποτελεσματικός μηχανισμός, αλλά ούτε μηχανισμός που να λειτουργεί έστω στοιχειωδώς.
Όπως υποστήριξε, μέχρι το 2013 δεν υπήρχε ούτε φοροελεγκτικός ούτε φοροεισπρακτικός μηχανισμός. «Από τότε ζητήσαμε από τράπεζες να μας στείλουν καταλόγους με καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ και στοιχεία όσων έστειλαν κεφάλαια στο εξωτερικό. Στοιχεία που δεν μπορεί να τα υποθέσει κανείς. Είναι πρόκληση και παράλογο κάποιος που λαμβάνει 25.000 να πληρώνει ασφάλιστρο 17.000», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ και στις άλλες λίστες φοροφυγάδων, ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς αποκάλυψε πως πρόσφατα «βρήκαμε περίπου συνολική εικόνα τι κατέχει ο καθένας. Αναλύοντας φορολογικές δηλώσεις από το 2.000 και εντεύθεν καταλήξαμε σε 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής στις οποίες υπήρχε πλήρης αναντιστοιχία ανάμεσα στα εισοδήματα που κατείχαν και σε αυτά που δήλωναν. Στοιχεία που κραύγαζαν για φοροδιαφυγή. Δεν έχουμε τι να τις κάνουμε. Το συνολικό ποσό ύλης που έχει φοροδιαφύγει φτάνει τα 7 δισ. ευρώ. Κατ' ελάχιστον θα απέδιδε 2.5 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Νικολούδης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα είσπραξης καθώς ούτε οι εφορίες ούτε το ΣΔΟΕ δεν έχουν ελεγκτές ικανούς να ανταποκριθούν σε αυτό.
Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως άμεσα θα ζητηθεί από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να αφήσουν στην πάντα ότι άλλο κάνουν και να ασχοληθούν με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Θα μεριμνήσουμε για μία νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει στο ΣΔΟΕ την αρμοδιότητα να βεβαιώνει τον φόρο», υπογράμμισε.
Ο ίδιος τόνισε πως κύριο μέλημά του θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Το μέγεθος διαφθοράς που είδα μπροστά μου δεν είναι βγαλμένο από φήμες. Τα σκάνδαλα που αφορούσαν τράπεζες, επιχορηγήσεις, τον τρόπο με τον οποίο διακινούνται καύσιμα και καπνικά προϊόντα. Δράκα οικογενειών, αυτό που λέμε κρατικοδίαιτος καπιταλισμός. Έχουν την αντίληψη ότι το κράτος είναι φτιαγμένο μόνο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. Αυτό που έγινε μέχρι σήμερα θα προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε για να αποδοθούν ευθύνες και ποινικές. Από εδώ και στο εξής, συμβάσεις με κάλπικα χαρτιά, πολεμικού υλικού με περίπου θεσμοθετημένα υπερβολικά ανταλλάγματα (μίζες), επιχορηγήσεις δεν πρόκειται ξανά να δοθούν. Ο δρόμος θα κλείσει. Ο έλεγχος της διακίνησης καπνικών προϊόντων που γίνεται με τρόπους απαράδεκτους, αποφέρει σε κάποιους ποσά που έχουν υπολογιστεί σε ένα δισ. Ας το πάρουν απόφαση, από εδώ και στο εξής αυτό δεν θα επιτραπεί. Θα χαλάσουν οι μηχανισμοί τους. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει ότι μπορεί, αλλά ότι πρέπει, ό,τι χρειάζεται, ότι απαιτείται ώστε το κράτος να γίνει φυσιολογικό».

Πηγή:http://www.newsbomb.gr