12 Φεβ 2015

Πάνω από 300 μετανάστες αγνοούνται στη ναυτική τραγωδία νότια της Λαμπεντούζα

Photo Copyright - ΑΜΠΕ

Δεν ήταν τελικά "μόνο" 29 οι μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά της Μεσογείου, στη νέα ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ, εκατό ναυτικά μίλια νότια της Λαμπεντούζα. Με βάση μαρτυρίες διασωθέντων, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι ο ....
αριθμός των προσφύγων που αγνοούνται στη θάλασσα μετά τη βύθιση των τριών σκαφών που τους μετέφεραν ανοικτά της Λιβύης ανέρχεται σε 300.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μπάρμπαρα Μολινάριο δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως σύμφωνα με τις συνεντεύξεις των διασωθέντων από τα δύο πλεούμενα στο νησί Λαμπεντούζα προκύπτει ότι τρία σκάφη, μεταφέροντας 100 ανθρώπους το καθένα, αγνοούνται.
Τα τρία σκάφη απέπλευσαν από τη Λιβύη μαζί με ένα τέταρτο πλεούμενο, από το οποίο η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 105 πρόσφυγες την Κυριακή σε ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, με σφοδρούς ανέμους, υψηλά κύματα και θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Οι 29 από τους διασωθέντες πέθαναν από υποθερμία στις 18 ώρες που χρειάσθηκε η ακτοφυλακή για να τους μεταφέρει στην Ιταλία.
Αεροσκάφη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας πετούν, από χθες, πάνω από την θαλάσσια περιοχή στην οποία σημειώθηκε το ναυάγιο, αλλά, όπως υπογραμμίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη, δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν διασωθέντες.
Πολλοί σχολιαστές σημειώνουν ότι η κινητοποίηση της Ευρώπης για την διάσωση των μεταναστών είναι εμφανώς ελλιπής, και ότι η μετά την ολοκλήρωση της ιταλικής ανθρωπιστικής αποστολής Μάρε Νόστρουμ, τον περασμένο Νοέμβριο, η ευρωπαϊκή αποστολή Τρίτων, που έπρεπε να την αντικαταστήσει, αποδείχθηκε, σαφώς, ανεπαρκής.

Πηγή: avgi.gr